0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Linköpings kommun går bra

Nu har kommunstyrelsen behandlat prognosen enligt den senaste delårsrapporten för Linköpings kommuns. Prognosen visar ett som väntat ett positivt resultat på drygt 850 miljoner kronor för helåret 2021. Omsättningen beräknas till 11,3 miljarder kronor.

Avvikelse i budgeten
Eftersom resultatet i kommunens budget är satt till noll kronor så är det positiva resultatet en avvikelse från budgeten. Avvikelsen är dock inget om oroar kommunstyrelsen eftersom den beror främst på två saker. Den ena är så kallade orealiserade vinster på grund av marknadsvärdering av kommunens finansiella placeringar. Den andra orsaken är förbättrade skatteintäkter jämfört med budget. Med andra ord kommunens ekonomi är urstark.

Resultat 3,5 miljarder

Kommunens finansiella tillgångar ska marknadsvärderas i samband med delårs- och årsbokslut. Kommunens finansiella placeringar består av både räntebärande placeringar och aktier. Och som aktiemarknaden har utvecklats i år så har våra tillgångar vuxit ganska kraftigt. I vår prognos för helåret, ett positivt resultat på drygt 850 miljoner kronor, kommer cirka 600 miljoner kronor från den posten. Men det är inte några faktiska pengar som vi får in. Pengarna får vi först den dagen vi säljer våra tillgångar, säger Peder Brandt och fortsätter på kommunens hemsida.

– Det finns ett nytt antagande om att män lever längre, vilket gör att kommunens pensionsskuld till våra medarbetare blir högre. Det är inte heller några faktiska pengar, men det påverkar resultat och skuld, säger Peder Brandt.
Av det återstående resultatet står förbättrade skatteintäkter för knappt 300 miljoner kronor plus, medan pensioner står för cirka 100 miljoner kronor minus enligt antagandet om männens livslängd.

Högt elpris förklarar bra resultat

Resultatet för Linköpings kommunkoncern, där de kommunägda bolagen ingår, uppgår som; LKPG.News tidigare skrivit om, till drygt 3,5 miljarder kronor per den 31 augusti. En förklaring till resultatet är att Stångåstaden genomförde sin största fastighetsaffär genom tiderna, där Heimstaden Bostad köpte drygt 1 100 bostäder. Dessutom har högre elpriser bidragit till överskott för Tekniska verken vilket inte kommer som någon överraskning.

Plus och minus
När det gäller kommunens nämnder visar några av dem som vanligt underskott och några visar överskott. Men nämnderna får sammantaget ett positivt resultat på 18 miljoner kronor.
Rapporten visar också att antalet medarbetare i kommunen har ökat med 139 personer till 10 289 anställda den senaste tolvmånadersperioden. Sjukfrånvaron visar en nedåtgående trend. Den totala sjukfrånvaron är 7,6 procent, en minskning med 0,6 procentenheter.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °