-7.6 C
Linköping
lördag, december 4, 2021

Regionen fick nytt nationellt uppdrag

Region Östergötland har nu fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård när det gäller avancerad kirurgi för kvinnor som drabbats av skador i underlivet vid förlossning.
För Universitetssjukhuset innebär beslutet en möjlighet att fortsätta utveckla den specialistvård som bedrivs inom ”avancerad rekonstruktiv kirurgi vid anal inkontinens och ano- och rektovaginala fistlar efter förlossning”, skriver Region Östergötland på sin hemsida.

Glad för nytt tillstånd

Det är Socialstyrelsen som beslutar inom vilka områden som nationell högspecialiserad vård ska bedrivas. Efter det har regionerna möjlighet att ansöka om tillstånd för att utföra vården. Beslut fattas sedan av Nämnden för nationell högspecialiserad vård som är utsedd av regeringen,
– Region Östergötland har en mycket hög kompetens inom det här området, och det känns väldigt bra att vi får en bekräftelse på det genom att uppdraget nu har tilldelats Universitetssjukhuset i Linköping, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Besvikna över negativt beslut

Av de fyra områden som nämnden fattade beslut om hade regionen också ansökt om tillstånd att få bedriva nationell högspecialiserad vård när det gäller ryggmärgsskador för bland annat barn.
– Det är ett område där Universitetssjukhuset i Linköping erbjuder rehabilitering av nationell och internationell toppklass med patienter från hela landet. En styrka är att rehabiliteringen ges på universitetssjukhuset i nära samarbete mellan flera olika vårdspecialiteter som kirurgi, neurologi och ortopedi. Tyvärr så beslutade nämnden inte till vår fördel här. Det är en stor besvikelse att man inte tar hänsyn till helheten för patienterna, säger Kaisa Karro.

RELATERADE ARTIKLAR

Strax före klockan 22 larmades räddningstjänst och polis om bilbrand på Skattegården i Linköping. När...
Ett SOS-larm inkom till polisen strax innan klockan 13.00 på lördagens förmiddag, ...
Linköpings kommun kommer i topp på organisationen CDPs rankinglista över de städer i världen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
-7.6 ° C
-5.3 °
-9 °
91 %
1kmh
20 %
sön
-5 °
mån
-7 °
tis
-5 °
ons
-3 °
tor
-6 °