13.3 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Attendo lämnar Ånestads vårdboende

Återigen tar nu kommunen bort uppdrag inom äldreboende från Attendo. Denna gång är det äldreboendet i Ånestad som ryker i förtid för Attendo. Redan direkt efter starten för två år sedan fick vårdföretaget kritik och nu har äldrenämnden gjort slag i saken och agerar.

Det står klart efter ett beslut i Äldrenämndensextrainsatta möte i onsdags.

– Att Attendo skulle avsluta sitt uppdrag har varit en tydlig inriktning från mig som ordförande. Det fanns inga andra alternativ med tanke på de allvarliga brister som har uppmärksammats i verksamheten. Det viktigaste för oss är att se till att de boende på Ånestad får en god vård och omsorg”, säger Liselotte Fager (KD), Äldrenämndens ordförande i ett pressuttalande.


Ny utförare tar över

Beslutet innebär att Linköpings kommun och Attendo har kommit fram till en gemensam överenskommelse om att avsluta Attendos uppdrag på Ånestad i förtid. Från den 1e februari kommer en ny utförare ta över verksamheten.

– Vi behöver säkerställa att övergången sker på ett säkert och tryggt sätt för brukarna och att den nya utföraren får rätt förutsättningar för att ta över verksamheten. Därför behöver det ta den här tiden, säger Liselotte Fager.

Ej åtgärdat brister
Attendo har drivit verksamheten sedan oktober 2019 på uppdrag av Linköpings kommun. Sedan tidigare har det varit klart att verksamheten ska gå över till Norlandia i oktober 2022 efter att en förnyad upphandling genomförts.

Under september månad meddelade Attendo själva i en rapport till Linköpings kommun att de brister som tidigare uppmärksammats inte åtgärdats. Bristerna sågs som så allvarliga att man var tvungen att vidta åtgärder.
Äldrenämndens presidium gav Social- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att se över handlingsalternativen kopplade till avtalet med Attendo rörande Ånestad. Det har nu resulterat i en överenskommelse med Attendo.

– Nu lägger vi fokus på att en ny utförare ska finnas på plats för att ta över verksamheten den 1e februari nästa år, när Attendo lämnar. Det uppdraget har nämnden idag lämnat till Social- och omsorgsförvaltningen att hantera, berättar Liselotte Fager.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen person...
Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september....
I början av november startar skolornas höstlov och det är lov som är utan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.3 ° C
14 °
12.5 °
78 %
6.2kmh
90 %
tor
13 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °