13.3 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Östergötlands gemensamma lagerhållning läggs ned

Östergötland och Linköping drabbades hårt av covid-19 pandemin. På grund av den stora smittspridningen i länet uppdagades det en skriande brist på skyddsutrustning och en total avsaknad lagerhållning.

Sedan våren 2020 har länets kommuner tillsammans med Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland samordnat sig för att tillgodose länets behov av skyddsutrustning. Nu är den akuta bristsituationen åtgärdad och samordningen har därför avslutats.
Yrvaken reaktion

Under våren 2020 uppkom en akut brist på skyddsutrustning i kommunerna med anledning av covid-19. Östergötland fick tidigt en stor spridning av covid-19 och bristen på skyddsutrustning blev akut här innan frågan riktigt hade landat på nationell nivå och innan Socialstyrelsen hade fått uppdraget att även stödja kommunerna med skyddsutrustning via länsstyrelserna.
För att underlätta samverkan inom Östergötland kom länets kommuner tillsammans med Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland överens om en gemensam struktur för lagerhållning, inköp och fördelning av utrustning. Linköpings kommun tog på sig uppgiften att skapa ett lager och en organisation för inköp till regionens samtliga kommuner
– På kort tid etablerades ett lager och en struktur för att hantera efterfrågan av skyddsutrustning hos kommunerna. Faktum är att Östergötland var först i Sverige med att skicka hemställan om stöd till nationell nivå, detta tack vare att vi snabbt kom igång och byggde upp en organisation med alla inblandade aktörer regionalt, säger Paul Håkansson, kommundirektör på Linköpings kommun på Länsstyrelsens hemsida.
Osäkerhet och trygghet

Inledningsvis var det en stor brist på skyddsutrustning och det fanns en osäkerhet i hur mycket utrustning kommunerna skulle få via egna beställningar. Den gemensamma inköpssamverkan som skapades innebar att kommunerna tillsammans kunde göra större beställningar. Det länsgemensamma lagret i Linköping gav även en trygghet i att det alltid fanns en backup om en akut bristsituation skulle uppstå någonstans i länet.
– Covid-19-pandemin är utan tvivel en av vår tids största utmaningar. Inledningsvis var bristen på skyddsutrustning en av faktorerna som försvårade hanteringen av situationen allra mest. Därför var det extra viktigt att alla inblandade aktörer arbetade tillsammans och hjälptes åt för att säkra en stabil och uthållig materialförsörjning. Vi har ett bra samarbete i Östergötland och det är något som vi ska vara stolta över, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen person...
Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september....
I början av november startar skolornas höstlov och det är lov som är utan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.3 ° C
14 °
12.5 °
78 %
6.2kmh
90 %
tor
13 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °