10.7 C
Linköping
lördag, september 18, 2021

Fler besökte Gamla Linköping under sommaren

I sommar har Gamla Linköping besökts av folk från hela Norden och trots att restriktionerna hänger kvar så ökade antalet besökare i juli, skriver kommunen på sin webbplats.

I juli besöktes Gamla Linköping av 70 000 personer. Det är 2 000 fler än i juli förra året. Tidigare under sommaren, under maj och juni, hade friluftsmuseet färre besökare än samma månader förra året. Det kan förklaras med den begränsningsförordning som minskade möjligheterna att hålla öppet under denna period.

När det gäller augusti, som ännu inte är slut, tror chefen Tina Karsson From att det kan bli en ökning jämfört med samma månad i fjol.

– Liksom förra sommaren har vi haft många aktiviteter utomhus, så besökarna har nog upplevt att det är ett tryggt besöksmål. Och vi har försökt att undvika trängsel.

Under sommaren togs även begränsningar bort för Sveriges museer och konsthallar, vilket gjorde att Gamla Linköping kunde öppna fler lokaler.

Som vanligt har de flesta av friluftsmuseets besökare kommit från Sverige. Många har haft en “hemester” även i år. Men det har också kommit utländska turister.

– Förra året hade vi nästan inga utländska besökare. I år kom det turister från våra nordiska grannländer, liksom från Tyskland och Holland. Det har främst varit besökare som har kunnat köra hit med bil själva. Vi har till och med sett en bil från Afrika på vår parkering.

Spelbanken vid Lill-Valla har lockat många besökare, främst Linköpingsfamiljer. I spelbanken har de kunnat låna spel och lekredskap med hjälp av Gamla Linköpings feriearbetare.

– Till denna sommar har vi även byggt om vår lekmiljö som heter Barnens bod. Den är som ett Gamla Linköping i miniatyr, där barnen kan leka kafé, handelsbod, skola och annat. Besökarna har kunnat boka tid och vara där en familj i taget. Det har varit fullbokat hela sommaren. Och Barnens bod är nu öppen för bokning på vardagar för förskolor och fritidshem, säger Tina.

Även tuff-tuff-tåget har varit populärt.

– Det har varit fullsatt. Halva sommaren fick vi köra med hälften av platserna tomma, men sedan kunde vi köra fullt. Även turerna med häst och vagn har gått jättebra.

RELATERADE ARTIKLAR

I dagarna två har det varit seniorfestival i Gamla Linköping. Välkände författaren och estradören...
Kulturportalen är en ny digital plattform och bokningssida för alla som jobbar med barn...
I sommar har flera bibliotek har varit öppna. Men från och med måndag kan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
10.7 ° C
11.2 °
10.2 °
67 %
5.1kmh
90 %
lör
11 °
sön
11 °
mån
10 °
tis
12 °
ons
15 °