13.1 C
Linköping
måndag, september 26, 2022

Måste vara nog nu – Måste göra rätt saker

De flerfaldiga skjutningarna i Linköping under den senaste tiden har naturligtvis både skrämt upp såväl som retat upp folk i framförallt stadsdelarna Berga och Skäggetorp.

Skottlossningarna, många gånger med dödligt utfall, sker offentligt på ”öppen gata” och oftast mitt på blanka eftermiddagen.

Tystnad, anonymitet och ilska

Folk som LkpgNews pratat med i Berga och i Skäggetorp anser att de känner sig svikna och övergivna av politikerna.

Kommunen å sin sida pratar om att intensifiera de ”Trygghetsskapande insatserna” i de utsatta områdena. Givetvis samverkar kommunen med polisen. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) är detta inte tillräckligt för att få bukt med den gängrelaterad grova brottsligheten.

– Jag tycker inte att vi har övergivit Skäggetorp men jag förstår att folk känner det så med den samhällsutvecklingen vi har just nu, säger Niklas Borg med anledning av den senaste dödsskjutningen i området och fortsätter.

– Det finns ingen stadsdel som vi satsar så mycket resurser på som vi gjort under en längre period. Men det finns väl ingen anledning att dölja att vi har har hamnat i en situation som är ett kapitalt misslyckande för samhället. Det handlar väl om att vi över en längre tid inte har satsat tillräckligt mycket och ej heller har vi prioriterat rätt saker och områden, menar Borg och säger samtidigt att det kommer att ta tid att vända den negativa utvecklingen till något positivare.

– Vi i kommunen måste göra det vi kan göra och det vi har verktyg och befogenheter till. Vi kan inte skicka ut våra trygghetsvärdar och fältassistenter för att möta gängkriminella med skyddsvästar och skjutvapen. Kommunen har ett jättestort ansvar för trygghetsskapande åtgärder och vi har också huvudansvaret för att det inte rekryteras nya gångledare från dagens barn och ungdom. Men det som fungerar nu är en massiv och långvarig polisinsats för att lagföra de kriminella i de aktuella områdena för att skapa trygghet. Vi måste sätta dit och få bort mördarna från våra gator.

– Någon gång måste vi börja göra rätt saker. Mer resurser till polisen. Polisen måste får fler verktyg som till exempel proaktiv avlyssning av de kriminella. Vi behöver också få en ny rättspolitisk ordning som faktiskt att utdöma rejäla straff till de som rekryterar barn till gängen och de som själva begår grova våldsbrott, avslutar Niklas Borg.

De senaste skjutningarna i Linköping 2021:

– 25 augusti: En 30 årig man skjuts till döds i en restaurang i Skäggetorp.

– 16 augusti: En man skjuts i huvudet i Berga centrum.

– 5 augusti: Två yngre personer skjutna i Berga centrum. En skadad en död.

– 8 juli: Skottlossning i en restaurang på Storgatan. Ingen person skadad.

– 19 maj: En ung man skjuts till döds bredvid Berga centrum.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22 00-07 00 hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län....
Polis larmades igår 16 31 till Dunderbacken i Finspång med anledning av att en...
I landsbygderna i Finspång och Mjölby kommer det att ske en del positiva ...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
13.1 ° C
13.9 °
13 °
76 %
3.1kmh
75 %
mån
13 °
tis
17 °
ons
14 °
tor
11 °
fre
14 °