6.4 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Smittbekämpning – av almsjukan i Sankt Larsparken

Just nu pågår det en effektiv bekämpning av fruktade almsjuka som nyligen upptäckts i Sankt Larsparken. Det är Arboteket AB som genomför en avancerad trädfällning av ett sjukt Almträd bredvid S:t Lars kyrkan.

Arboteket i Linköping har fått i uppdrag av Thormans Entreprenad, som i sin tur har fått uppdraget av Linköpings kommun att fälla det jättelika trädet.

Cirka en fjärdedel av parken är för närvarande avspärrad på grund av fallande trädstubbar och stora grenar som ”regnar ner” när Arbotekets personal bit för bit kapar ner det smittade trädet.

Högt upphängda

Under de två dagar som trädfällningen har pågått passar förbipasserande linköpingsbor på att slå sig ner i Linköping Innerstas utplacerade beachstolar. Det har på kort tid blivit ett folknöje att se de anställda klättra och hänga högt uppe i almträdet för att såga.

Trädspillet fraktas senare bort till Gärstad för att brännas. Detta för att förhindra ytterligare spridning av Almsjukan.

Fakta:
Almsjukan sjukan sprids framförallt av en skalbagge som kallas almsplintborre. Almsjukan är en ”vissnesjukdom” som orsakas av en svamp. Sjukdomen har funnits länge i Sverige men då som en sjukdom med ett långsamt förlopp.
Under 50-talet kom en mer aggressiv almsjuka till Sverige, den Holländska almsjukan, som troligen är en hybrid mellan två varianter av sjukdomen.
Under 80- och 90-talet har ett stort antal träd drabbats i framför allt Skåne och Göteborg, men även i Mälardalen.
Svampen lever i trädets kärlsträngar och blockerar vatten och näringstransporten så att trädet vissnar och dör.
Källa: Trädmästarna

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
6.4 ° C
9.2 °
5.6 °
86 %
2.1kmh
20 %
mån
7 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °