18.1 C
Linköping
måndag, juli 26, 2021

Smittbekämpning – av almsjukan i Sankt Larsparken

Just nu pågår det en effektiv bekämpning av fruktade almsjuka som nyligen upptäckts i Sankt Larsparken. Det är Arboteket AB som genomför en avancerad trädfällning av ett sjukt Almträd bredvid S:t Lars kyrkan.

Arboteket i Linköping har fått i uppdrag av Thormans Entreprenad, som i sin tur har fått uppdraget av Linköpings kommun att fälla det jättelika trädet.

Cirka en fjärdedel av parken är för närvarande avspärrad på grund av fallande trädstubbar och stora grenar som “regnar ner” när Arbotekets personal bit för bit kapar ner det smittade trädet.

Högt upphängda

Under de två dagar som trädfällningen har pågått passar förbipasserande linköpingsbor på att slå sig ner i Linköping Innerstas utplacerade beachstolar. Det har på kort tid blivit ett folknöje att se de anställda klättra och hänga högt uppe i almträdet för att såga.

Trädspillet fraktas senare bort till Gärstad för att brännas. Detta för att förhindra ytterligare spridning av Almsjukan.

Fakta:
Almsjukan sjukan sprids framförallt av en skalbagge som kallas almsplintborre. Almsjukan är en “vissnesjukdom” som orsakas av en svamp. Sjukdomen har funnits länge i Sverige men då som en sjukdom med ett långsamt förlopp.
Under 50-talet kom en mer aggressiv almsjuka till Sverige, den Holländska almsjukan, som troligen är en hybrid mellan två varianter av sjukdomen.
Under 80- och 90-talet har ett stort antal träd drabbats i framför allt Skåne och Göteborg, men även i Mälardalen.
Svampen lever i trädets kärlsträngar och blockerar vatten och näringstransporten så att trädet vissnar och dör.
Källa: Trädmästarna

RELATERADE ARTIKLAR

Lugn polisnatt

Polisen har hanterat ett 65-tal rutinärenden. Ingen har gripits, tre har omhändertagits för berusning/ordningsstörning...
Nu förstärker Linköping FC truppen ytterligare med en ny spelare till truppen. De4nna gång...
Polisen har under natten hittills hanterat ett 90-tal rutinärenden. Tre har gripits för brott,...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.1 ° C
21.8 °
16.7 °
91 %
3.1kmh
75 %
mån
27 °
tis
21 °
ons
25 °
tor
23 °
fre
21 °