17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Smittbekämpning – av almsjukan i Sankt Larsparken

Just nu pågår det en effektiv bekämpning av fruktade almsjuka som nyligen upptäckts i Sankt Larsparken. Det är Arboteket AB som genomför en avancerad trädfällning av ett sjukt Almträd bredvid S:t Lars kyrkan.

Arboteket i Linköping har fått i uppdrag av Thormans Entreprenad, som i sin tur har fått uppdraget av Linköpings kommun att fälla det jättelika trädet.

Cirka en fjärdedel av parken är för närvarande avspärrad på grund av fallande trädstubbar och stora grenar som ”regnar ner” när Arbotekets personal bit för bit kapar ner det smittade trädet.

Högt upphängda

Under de två dagar som trädfällningen har pågått passar förbipasserande linköpingsbor på att slå sig ner i Linköping Innerstas utplacerade beachstolar. Det har på kort tid blivit ett folknöje att se de anställda klättra och hänga högt uppe i almträdet för att såga.

Trädspillet fraktas senare bort till Gärstad för att brännas. Detta för att förhindra ytterligare spridning av Almsjukan.

Fakta:
Almsjukan sjukan sprids framförallt av en skalbagge som kallas almsplintborre. Almsjukan är en ”vissnesjukdom” som orsakas av en svamp. Sjukdomen har funnits länge i Sverige men då som en sjukdom med ett långsamt förlopp.
Under 50-talet kom en mer aggressiv almsjuka till Sverige, den Holländska almsjukan, som troligen är en hybrid mellan två varianter av sjukdomen.
Under 80- och 90-talet har ett stort antal träd drabbats i framför allt Skåne och Göteborg, men även i Mälardalen.
Svampen lever i trädets kärlsträngar och blockerar vatten och näringstransporten så att trädet vissnar och dör.
Källa: Trädmästarna

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °