9.2 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Flertal restriktioner tas bort idag

Från och med idag ändras ett antal restriktioner i covid-19-lagen.
Länsstyrelsen i Östergötland informerar på sin hemsida om vilka lättnader som ges men lägger samtidigt till att det inte är fritt fram för verksamhetsutövare att göra som man vill.

Sedan regeringens beslut om lättnader har länsstyrelsen tagit emot många frågor som tyder på att vissa verksamheter verkar ha missuppfattat lättnaderna.

Rätt riktning

Regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer att pandemin utvecklas i rätt riktning vilket gör det möjligt att införa ytterligare lättnader. Flera restriktioner kvarstår och även om kravet att beräkna maxantal i lokaler baserat på kvadratmeter tas bort så behöver verksamheterna begränsa antalet besökare så att de kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.
Länsstyrelsernas samordningskansli för pandemitillsyn har även fått in rapporter om offentliga tillställningar som uppenbart inte läst på om de regler som kvarstår.

-Än är det inte fritt fram att göra som man vill. Lagen gäller fortfarande och det är upp till verksamhetsutövarna att ta reda på vad som gäller för det evenemang som man vill ordna, säger Anna Carlsson, Länsstyrelsen i Dalarnas län, som är nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn.

Behåll skyltarna
Den ändring som Länsstyrelsen anar kan bli svårast att nå ut med är lättnaden som innebär att kravet att beräkna maxantal i lokaler tas bort – men att verksamhetsutövare fortfarande har ansvar för att begränsa antalet besökare så att de kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.

– Hur denna begränsning sker rent faktiskt ansvarar verksamhetsutövaren för och kan därför välja att använda den modell som tidigare var föreskriven eller något annat sätt. För vissa verksamhetsutövare kan det lättaste i praktiken vara att behålla skyltarna om maxantal, även om ingen tillsyn kommer göras av länsstyrelsen på detta område. Vad vi i tillsynen kommer att efterfråga är hur verksamhetsutövaren ser till att undvika trängsel och hur det säkerställs att besökare kan vistas i verksamheten på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt, avslutar Anna Carlsson, Länsstyrelsen i Dalarnas län, som är nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn.

Vilka restriktioner som fortfarande gäller enligt covid-19-lagen finns att se på en listan på länsstyrelsens webbplats

.
Se till att in- och utpassage kan ske på ett sådant sätt att trängsel undviks.
Informera kunder och besökare om hur smittspridning kan undvikas.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar:
Arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har fortfarande ett ansvar att utforma tillställningen så att deltagarna kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra, oavsett om det sker inomhus eller utomhus och med eller utan sittande publik. De maxantal för deltagare som gäller för inomhus- respektive utomhusevenemang är just ett maxantal om lokalen eller ytan tillåter det.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
9.2 ° C
9.4 °
9 °
74 %
4.6kmh
0 %
mån
9 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °