6.4 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Tio Miljoner till att bekämpa hedersrelaterat våld

Nu satsar regeringen nästan tio miljoner på en utveckling av regionala resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck
Satsningen sker genom att Länsstyrelsen Östergötland har beviljat pengar till Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid till fyra länsstyrelser för att stödja utvecklingen av regionala resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det är mycket positivt att fortsätta med detta viktiga arbete. Barn, unga och vuxna som är eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning ska ha jämlik tillgång till specialiserat och anpassat stöd och hjälp oavsett vistelseort i landet, säger Sandra Petersson, chef för Nationella kompetensteamet i ett pressuttalande.

Östergötland samordnar

Regeringen har gett Nationella kompetensteamet i uppdrag att samordna det fortsatta arbetet med att utveckla regionala, kommun- och myndighetsgemensamma resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck samt fördela tio miljoner kronor för detta ändamål. I länsstyrelsernas uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor ingår även att fortsätta stödja utvecklingen av regionala resurscentra i landet.

Fyra länsstyrelser sökt om att påbörja detta arbete under 2021 och 2022. Länsstyrelsen Dalarna har beviljats 3 458 145 kronor, Länsstyrelsen Skåne 1 145 500 kronor, Länsstyrelsen Västernorrland 2 439 500 kronor och Länsstyrelsen Västmanland 2 430 458 kronor. Satsningen ska genomföras tillsammans med övriga regionala aktörer som exempelvis kommun, region, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Stöd till utsatta

Resurscentraverksamheterna ska erbjuda stöd och rådgivning till den utsatta målgruppen och stöd till yrkesverksamma som möter den utsatta målgruppen. Detta i form av konsultation, vägledning och kompetenshöjande insatser. Verksamheterna ska även verka för att synliggöra, uppmärksamma och beakta behovet hos målgruppen i alla relevanta sammanhang, samt påtala brister och lyfta goda exempel.

– Många kommuner klarar inte av att på egen hand erbjuda målgruppsanpassat och specialiserat stöd till de som är utsatta. Det finns därför ett stort behov av samverkan med närliggande kommuner och andra aktörer för att samtliga ska kunna fullgöra sina lagstadgade skyldigheter. Det viktigaste är att utsatta barn, unga och vuxna får det stöd, hjälp och skydd som de är i behov av och har rätt till, säger Sandra Petersson.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
6.4 ° C
9.2 °
5.6 °
86 %
2.1kmh
20 %
mån
7 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °