9.2 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Sämre efterlevnad av de nya restriktionerna

Den 1 juli ändrades restriktioner och råd för Covid 19. Justeringar gjordes gällande deltagartak för privata sammankomster, idrottstävlingar, demonstrationer samt regleringen av öppettider och storlek på sällskap på serveringsställen.
Länsstyrelsen Östergötland konstaterar nu i sin senaste regionala lägesbild att efterlevnaden av de restriktioner som fortfarande gäller har försämrats.
Pandemin utvecklas i rätt riktning då smittspridningen och antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar. Detta har möjliggjort för regeringen att gå vidare med nästa steg planen för avveckling av restriktioner. Trots anpassningar kvarstår dock många restriktioner enligt den tillfälliga covid-19-lagen.
Sämre disciplin
I den regionala lägesbild framgår det dock att både allmänhet och verksamheter uppfattar att kraven har lättat mer än de faktiskt har gjort. Polisen rapporterar exempelvis att efterlevnaden av allmänna råd och restriktioner har minskat. Det har noterats en ökning av människor, och då främst unga, som samlas utomhus. En av kommunerna noterar att det börjar bli sämre disciplin när det gäller att följa rekommendationerna bland annat i livsmedelsbutiker.
– Länsstyrelsens bedömning är fortsatt att efterlevnaden totalt sett är hög i länet, men detta är en signal som måste följas de kommande veckorna och som kan komma att påverka den totala bedömningen längre fram, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland och fortsätter i ett pressmeddelande.
– Det är viktigt att vara fortsatt försiktig och inte gå händelserna i förväg. Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd, stanna hemma och testa sig vid symtom, arbeta hemma om det är möjligt, umgås utomhus och undvika att vara nära varandra inomhus under längre tid gäller fortfarande för alla.
Nytt steg 15 juli

Nästa steg i regeringens plan för avveckling av restriktionerna sker preliminärt den 15 juli. Fram till dess ska den som driver en butik, ett gym eller en sportanläggning fortfarande beräkna maxantal för sina lokaler så att varje kund eller besökare kan disponera minst tio kvadratmeter av den tillgängliga ytan och ha tydliga skyltar om hur många som får vistas i lokalen samtidigt.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
9.2 ° C
9.4 °
9 °
74 %
4.6kmh
0 %
mån
9 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °