6.4 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Klart med Folkungavallens bostadsbyggare

Bygget av den nya simhallen på Folkungavallen är i full gång. Nu är det snart dags att dra igång byggandet av drygt 500 bostäder som ska var klara år 2025.

Det handlar om Folkungavallens första etapp där en markanvisningstävling har pågått mellan 15 december 2020 och 19 maj 2021. I veckan stod det klart står vilka företag som får bygga bostäder på den anrika Folkungavallen. 

Byggstart 2022

Byggstarten för bostäderna inom etapp ett på Folkungavallen är beräknad till tredje kvartalet 2022. Den andra och sista etappen byggs när den nuvarande simhallen rivits.

– Intresset för att vara med och utveckla en tomt inom Folkungavallen har varit stort. Totalt har Linköpings kommun fått in 32 anbud på de fyra lotter som det varit möjligt att lämna anbud på, säger Mikael Klingefjord, projektledare Folkungavallen på kommunens hemsida.

Vallastadens byggare premieras

För att avgöra vilka aktörer som ska få bygga marken har Linköpings kommun anordnat en så kallad markanvisning. Vid en markanvisning får företag skicka in ett bidrag som beskriver vad man tänkt bygga, hur det ska se ut och om man tänkt sig till exempel hyresrätter eller bostadsrätter.

Markanvisningstävlingen kring första etappen har omfattat fyra kvarter med totalt tio tomter. Av dem är sex tomter undantagna för att i ett första skede erbjudas till några av de aktörer som var med och byggde Vallastaden; Skanska Sverige AB, Hökerum Bygg AB, Acasa Bostad AB, Stångåstaden AB, Hemgården AB och Studentbostäder i Linköping AB. Därefter fanns det fyra lotter kvar som skulle fördelas genom den här markanvisningstävlingen.

Linköpings kommun granskade de inkomna anbuden och valde ut tre aktörer per lott som hade högst markpris, som lämnat en godtagbar projektidé, hade konstaterad genomförandeförmåga och uppfyllde kraven på ekonomisk stabilitet.

– För en av lotterna återstod efter utvärderingen färre än tre accepterade anbud. Vi kontaktade då Cernera Projekt AB, den aktör som lämnat en accepterad ansökan med det högsta markprisanbudet, och erbjöd dem att utveckla ett projekt i samverkan med kommunen. Och Cernera antog utmaningen, säger Mikael Klingefjord på hemsidan.
De utvalda anbuden för de tre övriga lotterna gick vidare till huvudtävlingen som pågick mellan 24 mars och 19 maj. De tre bolag som nu erbjuds att köpa varsin tomt är Sveaviken Bostad AB, Peab Markutveckling AB och A-Gruppen Invest Sverige AB.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
6.4 ° C
9.2 °
5.6 °
86 %
2.1kmh
20 %
mån
7 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °