9.2 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Pandemin drog ned byggtakten

Enligt Länsstyrelsen Östergötlands bostadsmarknadsanalys för pandemiåret 2020 minskade antalet påbörjade bostäder i Östergötland med nästan 40 procent jämfört med året innan.

Under 2020 hade länet en stor minskning av antalet byggstarter vilket inte följer den nationella trenden som har haft en ganska jämn utveckling av byggandet.

Ökning av antalet vräkningar

Analysen redovisar även att ökad efterfrågan och prisutveckling för småhus och stora lägenheter kan bero på coronapandemin. Samtidigt tycks behoven av studentlägenheter och särskilt boende för äldre ha minskat. Andra iakttagelser är att Kronofogden har fått fler ärenden om vräkning, vilket kan bero på en sämre arbetsmarknad med fler som får problem med betalningar.

Länsstyrelsen konstaterar också att det krävs insatser för hemlösa och ökad samverkan kring vräkningsförebyggande arbete för att förbättra bostadsförsörjningen.

– Länsstyrelsen har påbörjat dialoger för att öka samverkan mellan kommuner, Kronofogden och bostadsbolag kring vräkningsförebyggande arbete. Vi ser ett stort intresse för att vidareutveckla detta arbete, vilket vi tycker är jättebra. Ett bra förebyggande arbete stödjer enskilda hushåll samtidigt som kommunens övriga bostadsplanering underlättas, säger länsråd Ann Holmlid på Länsstyrelsen Östergötlands hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 22 november inviger Linköpings borgmästare Lars Vikinge, tillsammans med Linköpings fristadsförfattare Globala veckan....
Ett drygt femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem....
Klockan 06:42 kom ett SOS-larm in till polisen gällande en brand på Väpnaregatan i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
9.2 ° C
9.4 °
9 °
74 %
4.6kmh
0 %
mån
9 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °