19.8 C
Linköping
tisdag, juli 27, 2021

Pandemin drog ned byggtakten

Enligt Länsstyrelsen Östergötlands bostadsmarknadsanalys för pandemiåret 2020 minskade antalet påbörjade bostäder i Östergötland med nästan 40 procent jämfört med året innan.

Under 2020 hade länet en stor minskning av antalet byggstarter vilket inte följer den nationella trenden som har haft en ganska jämn utveckling av byggandet.

Ökning av antalet vräkningar

Analysen redovisar även att ökad efterfrågan och prisutveckling för småhus och stora lägenheter kan bero på coronapandemin. Samtidigt tycks behoven av studentlägenheter och särskilt boende för äldre ha minskat. Andra iakttagelser är att Kronofogden har fått fler ärenden om vräkning, vilket kan bero på en sämre arbetsmarknad med fler som får problem med betalningar.

Länsstyrelsen konstaterar också att det krävs insatser för hemlösa och ökad samverkan kring vräkningsförebyggande arbete för att förbättra bostadsförsörjningen.

– Länsstyrelsen har påbörjat dialoger för att öka samverkan mellan kommuner, Kronofogden och bostadsbolag kring vräkningsförebyggande arbete. Vi ser ett stort intresse för att vidareutveckla detta arbete, vilket vi tycker är jättebra. Ett bra förebyggande arbete stödjer enskilda hushåll samtidigt som kommunens övriga bostadsplanering underlättas, säger länsråd Ann Holmlid på Länsstyrelsen Östergötlands hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Lugn polisnatt

Polisen har hanterat ett 65-tal rutinärenden. Ingen har gripits, tre har omhändertagits för berusning/ordningsstörning...
Nu förstärker Linköping FC truppen ytterligare med en ny spelare till truppen. De4nna gång...
Polisen har under natten hittills hanterat ett 90-tal rutinärenden. Tre har gripits för brott,...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
19.8 ° C
20.2 °
18.1 °
85 %
2.1kmh
90 %
tis
22 °
ons
25 °
tor
25 °
fre
18 °
lör
20 °