26.3 C
Linköping
måndag, juli 26, 2021

Esmeraldafallet: Hovrätten skärper straffet för mamman

Under måndagen meddelade Göta hovrätt sin dom i Esmeraldafallet. Hovrätten skärper straffet och dömer flickans biologiska mamma till fängelse i åtta år.

Det var i slutet på januari 2020 som Esmeralda hittades avliden i en lägenhet i Norrköping.

Den rättsmedicinska utredningen visade att flickan hade fått en skada i huvudet som ledde till att hon avled. Bidragande orsak till dödsfallet var att flickan hade tillförts narkotikaklassade preparat. Eftersom det är oklart hur hon skadades så utgår hovrätten från det som båda föräldrarna har sagt till polisen om att flickan slog i huvudet vid en olycka i badrummet. Man tror att hennes liv hade gått att rädda om föräldrarna sett till så att hon fick sjukvård.

Av bevisningen framgår att modern visste om att dottern hade skadat sig så illa att hon riskerade att avlida. Trots detta fick flickan inte sjukvård utan avled i hemmet 2–15 timmar efter olyckan.

Hovrätten har kommit fram till att den tilltalade hade det som kallas likgiltighetsuppsåt till att flickan skulle dö. Åklagaren har nämligen bevisat att mamman när händelsen utspelade sig var likgiltig inför att dottern skulle avlida till följd av att hon inte såg till att flickan fick vård. Hovrätten dömer därför den tilltalade för att uppsåtligen ha dödat sin dotter.

I Norrköpings tingsrätt dömdes mamman till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död. Hovrätten skärper straffet och mamman döms nu till fängelse i åtta år för dråp. Straffet omfattar även det narkotikabrott och det ringa narkotikabrott som hon dömdes för vid tingsrätten.

RELATERADE ARTIKLAR

På onsdagskvällen larmades räddningstjänsten om brand utmed järnvägen vid Norsholms skola mellan Linköping och...
Vid 22.15-tiden på torsdagskvällen inkom larm om singelolycka på E4 mellan Norrköping och Linköping. Räddningstjänst,...
Idag tisdag, klockan 10:00 lämnade Inspektionen för vård och omsorg, IVO besked om vad...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
26.3 ° C
28.1 °
23.2 °
52 %
5.1kmh
20 %
mån
27 °
tis
20 °
ons
24 °
tor
21 °
fre
18 °