6.4 C
Linköping
måndag, oktober 25, 2021

Linköping bäst på bredband

Som enda kommunen i länet som når det nationella målet på 95 procents bredbandstäckning på minst 100 megabit per sekund utmärker sig Linköping bland Östergötlands samtliga tretton kommuner.

Det är i samarbete mellan olika leverantörer som exempelvis Utsikt bredband som kommunen har kunnat nå regeringens mål.

– Tillgång till bredband är avgörande för att det ska vara möjligt att bo, arbeta och driva företag i hela kommunen. Det är ett viktigt delmål att vi nu uppnått över 95 procents  täckning, säger kommunstyrelsens ordförande moderaten Niklas Borg i ett uttalande på kommunens webbplats.

Nästan hundra

Regeringens mål var att 95 procent av alla hushåll och företag skulle ha tillgång till bredband på minst 100 megabit per sekund under 2020. Enligt PTS (Post- och telestyrelsens) nådde Linköpings kommun upp till det med 95,3 procents täckning. I jämförelse med andra kommuner i landet hamnar Linköping på plats 12 av 290 kommuner,

-Målet som regeringen satte upp för 2020 var mycket utmanande då både infrastruktur och faktisk anslutning skulle åstadkommas. Att Linköping når målet är resultatet av ett strategiskt långsiktigt arbete i god samverkan med marknadens aktörer, säger Jakob Algulin, digitaliseringsdirektör i Linköpings kommun på samma webbplats.

Att nå målet

År 2025 är målet att alla i Linköpings kommun ska ha möjlighet att ansluta sig till bredbandsnät med 1 gigabit per sekund.
Kommer vi att nå målet?

– Vi har faktiskt redan nått det första delmålet, att 1 gigabit ska finnas i absolut närhet av 98% av Linköpingsborna. Vi fortsätter arbeta med de övriga delmålen som bland annat innebär att alla ska ha tillgång till åtminstone 30 megabit. Det ska finnas förutsättningar för alla i Linköpings kommun att vara uppkopplade med god kvalitet, säger Jakob Algulin.

Utsikt


–  Vi tycker det är viktigt att vara med och driva digitaliseringen i samhället, inte minst nu under pandemin då många medarbetares dagliga arbetsplats temporärt har flyttat till hemmakontor. Men även efter pandemin ser vi en potential med en utökad flexibilitet på arbetsmarknaden, där mix mellan hemmakontor och kontor spås öka, säger Morgan Ljungberg, vd för Utsikt Bredband.

Stora variationer

Variationen mellan kommunerna är stor. Norrköping har en täckning på 92 procent och  Valdemarsvik har den lägsta täckningen med 52,8 procent.

Östergötland som helhet har inte nått täckningsmålet, här är täckningsgraden 87 procent. I tätort  är täckningen 91 procent och på landsbygden 56 procent.

Riksgenomsnittet är 90 procent för tätbygden och 55 procent för glesbygden.

Jämfört med andra regioner så har Östergötland en förhållandevis god bredbandstäckning. Regionen rankas som nummer 4 av 21. 

Regeringens bredbandsmål 2025

  • År 2025 ska hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.
  • 98 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till 1 Gbit/s, eller fiber i absoluta närheten. 
  • 99,9 procent ska ha tillgång till 100 Mbit/s. 
  • 100 procent ska ha tillgång till 30 Mbit/s.
Föregående artikelSpisbrand i Vasastan
Nästa artikelBefarad olycka stoppade tågen

RELATERADE ARTIKLAR

Från och med den förste februari 2022 tar Norlandia över Ånestads vårdboende efter att...
Just nu ligger kommunens hemsida nere. Oklart när den ska vara i drift igen....
Ofrivillig ensamheten kan skapa stress och sjukdom. För att förebygga att äldre drabbas av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
6.4 ° C
9.2 °
5.6 °
86 %
2.1kmh
20 %
mån
7 °
tis
11 °
ons
13 °
tor
15 °
fre
15 °