13.5 C
Linköping
onsdag, september 22, 2021

Berga: Majoriteten kräver kameraövervakning

Efter den senaste dödsskjutningen i Berga kräver den politiska makten att man gör allvar av planerna på att övervaka Berga med olika typer av kameror.

Det finns ett behov av mer kamerabevakning som en del av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Linköping menar kommunens styrande majoritet i en skrivning och menar att det visar inte minst den senaste händelsen i Berga. Tidigare löften om ökad kamerabevakning i Linköping har inte infriats och kommunstyrelsens presidium kommer därför att skicka ett brev till Rikspolischefen där man påtalar vikten av att polisen står fast vid sitt löfte om fler övervakningskameror. Linköpings kommun erbjuder samtidigt stöd till Polisregion Öst i deras arbete. 

– Vi har ett gott samarbete med polisen lokalt i Linköping och det är glädjande att man nu fått möjlighet att sätta upp en tillfällig övervakningskamera i Berga. Men det räcker inte på långa vägar och vi kan tyvärr se att man från nationellt håll valt att prioritera ned frågan om kameraövervakning i Linköping. Det beklagar vi och uppmanar därför Rikspolischefen att verkställa det utlovade löftet. Vi vill också erbjuda Polisregion Öst stöd i deras arbete. Det kan till exempel handla om att bistå ekonomiskt med ett förskott på ersättning, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Niklas Borg på kommunens webbplats.

Övervaka med kamera

Linköpings kommun ser nu också över möjligheten att införa trygghetsskapande kamerabevakning. Syftet med kommunens kamerabevakning är inte att överta Polismyndighetens ansvar, utan ska ses som ett komplement till det övriga brottsförebyggande arbetet. 

– Vi har gett kommunens tjänstepersoner i uppdrag att undersöka möjligheten för kommunen att införa kommunal kamerabevakning som en del av det trygghetsskapande arbetet. Denna fråga är prioriterad för oss i Allians för Linköping, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Denisé Cassel (KD), i samma uttalande.

Kommunens juridik- och säkerhetsenheter har tagit fram en promemoria med de tekniska och juridiska aspekter som behöver beaktas inför ansökan om trygghetsskapande kamerabevakning. På kommunstyrelsens möte den 8 juni föreslås kommundirektören få i uppdrag att ta fram och fastställa en handlingsplan för trygghetsskapande kamerabevakning på allmän plats.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen kan komma att släppa fler bilder eller, till och med en film, från...
Under gårdagens eftermiddag och vid 16.00-tiden hade ett gäng män samlats i Skäggetorp för...
Den senaste tiden har det, som säkert inte undgått en endaste Linköpingsbo, skett en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.5 ° C
14 °
12.5 °
81 %
3.1kmh
90 %
ons
13 °
tor
13 °
fre
13 °
lör
15 °
sön
17 °