19.7 C
Linköping
måndag, juni 21, 2021

Berga: Majoriteten kräver kameraövervakning

Efter den senaste dödsskjutningen i Berga kräver den politiska makten att man gör allvar av planerna på att övervaka Berga med olika typer av kameror.

Det finns ett behov av mer kamerabevakning som en del av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Linköping menar kommunens styrande majoritet i en skrivning och menar att det visar inte minst den senaste händelsen i Berga. Tidigare löften om ökad kamerabevakning i Linköping har inte infriats och kommunstyrelsens presidium kommer därför att skicka ett brev till Rikspolischefen där man påtalar vikten av att polisen står fast vid sitt löfte om fler övervakningskameror. Linköpings kommun erbjuder samtidigt stöd till Polisregion Öst i deras arbete. 

– Vi har ett gott samarbete med polisen lokalt i Linköping och det är glädjande att man nu fått möjlighet att sätta upp en tillfällig övervakningskamera i Berga. Men det räcker inte på långa vägar och vi kan tyvärr se att man från nationellt håll valt att prioritera ned frågan om kameraövervakning i Linköping. Det beklagar vi och uppmanar därför Rikspolischefen att verkställa det utlovade löftet. Vi vill också erbjuda Polisregion Öst stöd i deras arbete. Det kan till exempel handla om att bistå ekonomiskt med ett förskott på ersättning, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Niklas Borg på kommunens webbplats.

Övervaka med kamera

Linköpings kommun ser nu också över möjligheten att införa trygghetsskapande kamerabevakning. Syftet med kommunens kamerabevakning är inte att överta Polismyndighetens ansvar, utan ska ses som ett komplement till det övriga brottsförebyggande arbetet. 

– Vi har gett kommunens tjänstepersoner i uppdrag att undersöka möjligheten för kommunen att införa kommunal kamerabevakning som en del av det trygghetsskapande arbetet. Denna fråga är prioriterad för oss i Allians för Linköping, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Denisé Cassel (KD), i samma uttalande.

Kommunens juridik- och säkerhetsenheter har tagit fram en promemoria med de tekniska och juridiska aspekter som behöver beaktas inför ansökan om trygghetsskapande kamerabevakning. På kommunstyrelsens möte den 8 juni föreslås kommundirektören få i uppdrag att ta fram och fastställa en handlingsplan för trygghetsskapande kamerabevakning på allmän plats.

RELATERADE ARTIKLAR

Idag föll domarna mot de sex män som stått åtalade misstänkta för inblandning i dödsskjutningen...
Den person som anhölls i tisdags skäligen misstänkt för mord i Berga den 19 maj 2021...
En man har anhållits som skäligen misstänkt för mord i stadsdelen Berga, Linköping. Mannen greps efter...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,291FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
19.7 ° C
20.2 °
17.5 °
91 %
2.1kmh
90 %
mån
20 °
tis
24 °
ons
23 °
tor
24 °
fre
27 °