4.9 C
Linköping
fredag, september 30, 2022

Corona: Ett steg mot en mer normal tillvaro har tagits

Från och med igår, den förste juni, så har en återgång till en mer normal tillvaro inletts då publiktak höjts och öppettider förlängts. Men ännu finns det saker att tänka på.

Det första steget i regeringens plan för en återgång till mer normal vardag i framtiden innebär främst justeringar för religiösa evenmang, kultur- och idrottsevenemang samt att fler får delta i allmänna sammankomster. Samtidigt uppger Region Östergötland att belastningen på sjukvården är fortsatt hög. Det är därför viktigt att följa de grundläggande rekommendationerna om att hålla avstånd, jobba hemifrån för de som kan och stanna hemma vid minsta symtom.

– Nu när skolavslutningar och studentfiranden närmar sig är det viktigt att vi alla tänker till och inte samlas i stora sällskap, även om vi förstås vill fira. Folkhälsomyndigheten avråder fortfarande från fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande från Region Östergötland, i ett uttalande på kommunens webbplats.

Längre öppettider

Det är från och med den 1 juni möjligt för både barn och vuxna att delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala. Fler kan delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Hur många som får delta beror på om sammankomsten sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser. Restauranger och andra serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30 och regeln om en person per sällskap på serveringsställen som är en del av en handelsplats eller galleria tas bort.

Fortsatt tillsyn

Sedan våren 2020 har Miljökontoret utökat de vanliga tillsynsbesöken på olika typer av serveringar. I början av pandemin låg fokus på att nå ut med information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten när de var ute och gjorde en inspektion.

– Idag behöver vi inte längre nöta in informationen som tidigare, helt enkelt för att de flesta verksamheter är väl insatta i de regler som gäller, förklarar Malin Hultegård, planeringsledare, som arbetar med tillsynen.

Från och med 1 juni får restauranger och andra serveringsställen hålla öppet till klockan 22.30, men fortsatta restriktioner gäller och Miljökontorets inspektioner fortsätter.

– Vi har gjort flertalet kontroller både inomhus och nu när värmen kommit, även på uteserveringarna. Dialogen med företagarna är viktig. De flesta har vidtagit många åtgärder för att förhindra trängsel, säger Malin Hultegård.

Tillsynen utförs på uppdrag av Bygg- och miljönämnden. Miljökontoret har befogenhet att besluta om åtgärder, reglering av rutiner eller tillfälligt stänga en hel eller delar av ett serveringsställe om det inte vidtagits tillräckligt med åtgärder för att förhindra smittspridning. Om förbudet inte följs kan det bli ett löpande vite. Tillsynen gäller olika typer av serveringar, barer och caféer, men det gäller inte det gäller inte serveringsställen utan sittplatser, till exempel kiosker eller gatukök och inte heller inom skola eller äldreomsorg.

Tänk på

Det är inte bara serveringsställen som behöver ta ansvar. Vid besök på ett serveringsställe är det viktigt att du som besökare tänker på att hålla avstånd. Tänk även på hur du står i kön, går till toaletten, beställer dryck eller mat så att det inte blir trängsel. Glöm inte att ha god handhygien – tvätta händerna ofta och noga. 

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4.9 ° C
6.1 °
4.2 °
97 %
2.6kmh
20 %
fre
13 °
lör
16 °
sön
15 °
mån
15 °
tis
15 °