13.5 C
Linköping
onsdag, september 22, 2021

Nu kan yngre få vaccin – de i riskgrupp får brev

Nu går Region Östergötland vidare och erbjuder vaccination för personer i riskgrupper i åldern 18-39 år. Dessa personer kommer att få brev under nästa vecka. Därefter är bedömningen att fas 4 kan starta under vecka 21, något tidigare än beräknat.

Vaccinationstäckningen är god i Östergötland. Totalt sett har omkring 40 procent av invånarna fått en första dos vaccin. I de äldre åldersgrupperna är täckningen mycket hög, bland dem över 60 år har 88,5 procent fått sin första dos. Samtidigt går nu vaccineringen vidare med de sista grupperna i fas 3. Nu erbjuds alla över 18 år med risk för svår covid-19 vaccinering och samtidigt startar vaccineringen av personer i socialt utsatt situation.

– Vi är glada att vi nu kan erbjuda vaccination för samtliga personer i de grupper som har störst risk att bli svårt sjuka, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i ett uttalande på Regionens webbplats och fortsätter:

– Vi har en hög smittspridning i länet och det är viktigt vi nu kan ge alla riskgrupper vaccination. Och det är mycket glädjande att det dessutom ser ut som att vi kan komma igång tidigare än beräknat med resten av befolkningen i fas 4.

Som ett brev på posten

De invånare som tillhör riskgrupp och är i åldern 18-39 får brev i sin digitala brevlåda på måndag eller med vanlig post i mitten av veckan. För att få boka tid ska man ha fått ett personligt brev eller blivit kontaktad av regionen på annat sätt. Brevet ska tas med vid vaccinationstillfället.


– Vi uppmuntrar alla att boka digitalt och i första hand på våra vaccinationscentraler, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen. Kapaciteten på vaccinationscentralerna är högre än på vårdcentralerna, så man kan med fördel leta efter en tid där.

– Det är en stor grupp som nu får erbjudande om vaccination och alla kanske inte hittar en tid direkt. Om man inte skulle hitta en tid kan man försöka igen nästa dag. Det kommer upp nya tider hela tiden.

Då inleds fas 4

Omkring 80 000 invånare ingår i de utvalda riskgrupperna i Östergötland utifrån medicinska tillstånd. En övervägande majoritet av de som vårdas eller har vårdats på sjukhus finns bland dessa grupper. Eftersom vaccinationen av riskgrupperna närmar sig slutet går vaccinationsinsatsen snart också över i fas 4. I dagsläget är bedömningen att det kan ske något tidigare än beräknat.


– Om vaccinleveranserna följer den plan som ligger just nu räknar vi med att komma igång vecka 21, säger Rickard Lundin. Planen är att erbjuda de äldsta i gruppen vaccination först och därefter gå nedåt i åldrarna.

RELATERADE ARTIKLAR

Onsdagen den 22 september har alla vård- och vaccinationscentraler i hela Östergötland öppet för...
Att öka takten när det kommer till att vaccinera östgötarna har samarbete varit nyckeln...
Idag hölls en pressträff där socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind samt...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.5 ° C
14 °
12.5 °
81 %
3.1kmh
90 %
ons
13 °
tor
13 °
fre
13 °
lör
15 °
sön
17 °