9 C
Linköping
tisdag, april 20, 2021

Fira lagom eller lite i påsk

Region Östergötland, Linköpings och Norrköpings kommuner gör gemensam sak och går nu ut med en gemensam uppmaning till östgötarna inför påsken: följ råden, undvik nya fysiska kontakter och fira i en mindre krets.

– Coronaviruset tar inte hänsyn till högtider och ledighet. Smittspridningen befinner sig på en fortsatt hög nivå i länet och det råder ett fortsatt ansträngt läge på länets sjukhus. Det innebär att påsken måste firas annorlunda än normalt: i en mindre krets och gärna utomhus i det fina vädret, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i Region Östergötland, i ett pressmeddelande. 

Alla är trötta

Just nu vårdas 99 antal patienter för covid-19, varav 18 inom intensivvården. Sedan utbrottet började har 607 smittade personer avlidit. 

– Vi är alla trötta på att inte kunna umgås med nära och kära, men nu ökar smittspridningen och belastningen på sjukvården igen. Därför måste vi fortsätta att hålla ut och följa restriktionerna tills alla vuxna fått möjlighet att bli vaccinerade, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping. 

Fira mindre, träffa färre

Hittills har ungefär 60 000 östgötar fått första dosen vaccin mot covid-19. Av dessa har över 27 000 personer hunnit få andra dosen. Eftersom det finns en risk att man som vaccinerad kan sprida smitta vidare, är det viktigt att även den som är vaccinerad fortsätter att följa de allmänna råden.  

– Vi är många som längtar efter att kunna samlas i större sällskap igen, men den tiden är ännu inte här. Smittspridningen ökar återigen i vår del av landet och även de som vaccinerats eller redan har haft sjukdomen riskerar fortfarande att sprida viruset till andra, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. 

Uppmaning inför påsken:

  • Fira påsken i en mindre krets. Undvik större middagar och fester – fira gärna digitalt med vänner och släktingar. Detta gäller även påskkärringar och påskharar.
  • Passa på att vara ute i naturen under påsken. En promenad eller annan fysisk aktivitet är bra för hälsan.
  • Tänk på att hålla avstånd, tvätta händerna, hosta eller nys i armvecket och stanna hemma även vid mindre symtom.

RELATERADE ARTIKLAR

I den senaste rapporten från landets regioner och landsting berättas det om en fortsatt...
Nu är det dags för dej som är född 1961 och senare att erbjudas...
Mikael Åkerlund Mabilia insjuknade i covid och sedan gick det snabbt utför. Det var,...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,227FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
9 ° C
10 °
7.8 °
46 %
1.5kmh
30 %
tis
8 °
ons
11 °
tor
4 °
fre
8 °
lör
6 °