9 C
Linköping
lördag, september 18, 2021

Nedläggning av övningsfält öppnar upp för bostäder på Tinnerö

Då Räddningstjänstens övningsfält på Tinnerö kommer att läggas ner öppnar det upp för nya bostäder. Räddningstjänsten Östra Götaland kommer istället att få ett gemensamt övningsfält i Norsholm.

– För Linköping är detta en väldigt bra lösning. Samtliga medlemskommuner har ställt sig positiva till det gemensamma övningsfältet och beslut om detta kommer att fattas i respektive kommun i närtid, säger biträdande kommundirektör Mikael Borin, i ett uttalande på Linköpings kommuns webbplats.

Ja i Norrköping

Norrköpings kommun har sagt ja till förslaget i kommunfullmäktige men i Linköping har ärendet än så länge enbart hunnit gå igenom i kommunstyrelsen.


Övningsfältet på Tinnerö har funnit i ett trettiotal åt. Kommunen planerar för bostäder på platsen och övningsfältet som är slitet kommer nu att läggas ner.

– Vi har länge sökt efter en ny plats och därför har man inte satsat på investeringar på övningsfältet. Det har hunnit blir nedgånget och uppfyller inte dagens behov, säger Ulf Lago förbundsdirektör på RTÖG (Räddningstjänsten Östra Götaland).

Helt ny anläggning

Även räddningstjänstens övningsfält i Norrköping står inför stora investeringar och därför väckte RTÖG tanken på att bygga en ny anläggning i stället för två. I Norsholm finns det en lämplig plats som dessutom ägs av Norrköpings kommun.
Det ligger på en plats där vi inte stör omgivningen lika mycket. Det blir nytt och mer modernt och det är bra läge geografiskt och kommunikationsmässigt som gör det lätt lätt att ta sig dit för flera, säger Ulf Lago.

Väntar på beslut

Driftkostnaden kommer att öka med 7,5 miljoner per år. För Linköpings del handlar det om 3,6 miljoner.


Nu inväntar man beslut om finansiering också från kommunerna Valdemarsvik, Söderköping och Åtvidaberg. Beslutet ska också gå igenom Linköpings kommunfullmäktige. Dessutom ska kompletterande geotekniska undersökningar göras.

Fältet kan tas i bruk tidigast 2024 om beslut, planering och arbete löper på utan något hinder.

– Jag tycker det här är jättebra, spännande och nödvändigt, säger Ulf Lago, avslutningsvis.

RELATERADE ARTIKLAR

Ett SOS-larm inkom under förmiddagen till polis och räddningstjänst gällande en misstänkt drunkning vid...
Två personbilar krockade under morgonen i Tornby och på Roxviksgatan. De som befann sig...
Rökutveckling i lägenhet och trapphus på Rydsvägen. Enligt uppgifter till Räddningstjänsten ska det synas...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
9 ° C
10.2 °
8.1 °
66 %
2.1kmh
90 %
lör
9 °
sön
12 °
mån
10 °
tis
10 °
ons
18 °