11.6 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Hög sjukfrånvaro under pandemin

Färsk statistik visar att de anställda inom kommunens verksamhet har varit hemma och sjuka i högre grad under pandemin. Statistiken för år 2020 visar en sjukfrånvaro på 8,6 procent. Året före pandemin – år 2019 – var siffran 6,7 procent.

Coronapandemin nådde Sverige i månadsskiftet februari/mars 2020. Ganska snabbt märktes en ökning av sjukfrånvaron och den 19 mars nåddes en topp. Det blev den dag under hela året som flest anställda var sjukanmälda. 2 009 medarbetare i Linköpings kommun gick inte till jobbet den dagen.

– Folkhälsomyndigheten har hela tiden varit mycket tydliga med att man ska stanna hemma vid minsta symptom och det har fått genomslag i statistiken. Det här kan definitivt kopplas till den oro alla kände, säger Kjell Thun, HR-controller vid kommunledningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Sjönk i somras

Under sommaren sjönk siffrorna något, men de låg hela tiden över det normala. Under hösten ökade frånvaron igen med tydliga toppar strax efter skolstarten och efter novemberlovet.

De verksamheter som drabbades värst var vård- och omsorg och skola- och barnomsorg. Att det är pandemin som påverkat sjuktalen är uppenbart även om arbetsgivaren egentligen inte vet – och heller inte ska veta – vilken sjukdom den anställde drabbats av.

– Det vi däremot vet och som också påverkar statistiken är att reglerna för läkarintyg förändrades. Tidigare krävdes läkarintyg från den åttonde dagen, det ändrades till femtonde dagen, säger Kjell Thun.

Vården drabbas

Det är också tydligt att det är den korta sjukfrånvaron som ökat mest och det beror med all sannolikhet på pandemin. Långtidssjukfrånvaron har också ökat, men i mindre omfattning.

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Mord som kan liknas vid rena avrättningar, skott mot förskola och ett område i...
En riktigt god och avkopplande jul tillönskas alla våra läsare. Fortsätt följa oss och...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
11.6 ° C
12.8 °
11.2 °
91 %
5.7kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °