1.1 C
Linköping
måndag, mars 1, 2021

Kommunen anmäler sig själv efter tekniskt fel

En ny e-tjänst har föranlett att man man skickat ut felaktig info till vårdnadshavare. Händelsen är anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten och berörda personer har fått information.

Sedan december har kommunen en ny e-tjänst för att ansöka om särskild undervisningsgrupp. Det är rektorerna som gör ansökan och när den är klar skickas ett automatiskt kvitto till vårdnadshavare via kommunens system för e-tjänster. På grund av ett tekniskt fel bifogades samtliga handlingar i ärendet tillsammans med kvittot. 

– Dessa handlingar borde inte ha skickats per e-post. Beroende på hur säkerheten ser ut för mottagarens e-postlåda kan det finnas en risk att obehöriga skulle kunna ta del av uppgifterna. Vi har ett ansvar att skydda informationen och genom att e-tjänsten skickat ut handlingar via e-post har vi brustit i detta. Vi har därför skickat ett brev och ringt till berörda vårdnadshavare där vi ber dem att radera mejlet med kvittot som skickades från e-tjänsten, säger biträdande utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Tor Andersson, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Fixat och anmält

Den aktuella e-tjänsten har stängts ner och händelsen är anmäld som en personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Rektorerna kontaktar berörda vårdnadshavare personligen för att säkerställa att de nåtts av informationen.

– Vi beklagar verkligen det inträffade. Det tekniska felet i e-tjänsten är nu lokaliserat och åtgärdat, säger Tor Andersson.

RELATERADE ARTIKLAR

Både idrotten och kultursfären har det tufft under den pågående pandemin. Därför förlänger nu...
För att minska av kvävedioxid i innerstaden krävs kraftfulla åtgärder så läget är akut....
För att stötta lokala restauranger och caféer ska dessa slippa betala markhyra för sina...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,107FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.1 ° C
2 °
0 °
80 %
1.5kmh
0 %
mån
9 °
tis
10 °
ons
7 °
tor
3 °
fre
1 °