-4.7 C
Linköping
tisdag, mars 19, 2024

Muterade coronaviruset upptäckt i Östergötland

Det muterade coronaviruset som spridits i Storbritannien har nu upptäckts i Östergötland, skriver regionen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Region Östergötland fick på onsdagseftermiddagen besked att Folkhälsomyndigheten vid analyser av prover upptäckt fyra fall av den variant av covid-19 som spridits i Storbritannien. Två av dessa handlar om personer som vistas i Östergötland och det är två av varandra oberoende personer som rest till Sverige från Storbritannien.

Personerna har kontaktats och isolerats och smittspårning har skett.

– Vi har räknat med att den här varianten av viruset skulle dyka upp även i Sverige och i vårt län. Vi hoppas att vi med de åtgärder som vidtagits har brutit smittkedjorna för dessa båda fall, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Den nya varianten av covid-19-viruset, kallad VOC202012/01, har funnits i Storbritannien sedan i september. Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter, men analyser av dess egenskaper pågår fortfarande.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien från den 12 december att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Läs mer om den nya varianten av coronaviruset på Folkhälsomyndighetens hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-4.7 ° C
-4.1 °
-6.3 °
93 %
2.1kmh
71 %
tis
7 °
ons
6 °
tor
6 °
fre
7 °
lör
7 °