1.1 C
Linköping
måndag, mars 1, 2021

Se upp för bedrägerier i samband med vaccin

I dag, lördag, kommer vaccinet mot covid-19 att börja distribueras och i och med detta finns det anledning att vara vaksam mot bedrägerier, menar polisen och lyfter ett varnade finger.

När vaccinet nu börjar rullas ut är det viktigt att inget händer med det därför kommer det eskorteras av polis så länge det är under transport. Hur detta kommer att se ut är inget man vill skylta med men att inget händer med vaccinet är av yttersta vikt, berättar polisens presstalesperson Thomas Agnevik. Men det är inte det som skaver hos den erfaren polisen.

Riktar in sig på äldre

– Vi har den senaste tiden sett ett flertal fula bedrägerier mot äldre personer där man ringt upp och påstått sig vara från deras bank eller en myndighet. De som får samtalen är oftast över 80 år och ensamma vilket även gör dem försvarslös, menar Agnevik som inte nog kan betona hur illa han tycker om denna typ av brottslighet och han fortsätter med att berätta om ett nyligen begått bedrägeri där en äldre dam blivit kontaktad av någon som påstått sig ringa från hennes bank. Uppringaren menade att hennes bankkort varit smittat med virus och att man skulle hjälpa henne med det om hon swishade över först 7 000 kronor och sedan 9 000 till. Sammantaget blev damen alltså av med 16 000 kronor.

Varna

– Jag vill nu varna samtliga personer att det kan komma att förekomma att man blir uppringd i samband med att man erbjuds att bli vaccinerad och att man ska på något sätt föra över pengar. Vi kan från polisens sida bara säga att det är inte så det går till och man kommer heller inte att be om pengar i samband i samband med vaccineringen.

Läs mer om vaccineringen.

Läs mer om vaccinet.

RELATERADE ARTIKLAR

I höstas var det en rånvåg där unga där ungdomar rånade unga. Få av...
Polis larmades till området Västra Valla i Linköping under tidig fredagsmorgon och med anledning...
Polis larmades, under natten mot tisdag, till en bostad i Tannefors, Linköping, med anledning...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,107FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.1 ° C
2 °
0 °
80 %
1.5kmh
0 %
mån
9 °
tis
10 °
ons
7 °
tor
3 °
fre
1 °