3.5 C
Linköping
lördag, januari 23, 2021

Linköping fortfarande stängt – erbjuder fri parkering

Linköpings kommun fortsätter att hålla stora delar av sin verksamhet stängd. Det berättade kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) vid en pressträff på fredagen där även kommundirektören Paul Håkansson deltog.

Spridningen av covid-19 ökar fortfarande och därför måste Linköpingsborna fortsätta leva med restriktioner och en delvis stängd stad.

För tre veckor sedan, fredagen 30 oktober, bad Niklas Borg Linköpingsborna att göra en kraftansträngning för att minska spridningen av covid-19. 

Linköpings kommun fortsätter att ha all icke lagstadgad verksamhet stängd fram till 13 december. Detta är en följd av Folkhälsomyndighetens beslut om förlängda lokala allmänna råd som meddelades under torsdagen.

– Jag vill understryka att vi har en kraftig smittspridning, vi är en av de kommuner som har den största smittspridningen. Läget är lömskare nu, det är fler som är symtomfria men som ändå för smitta vidare, därför är det helt avgörande att vi följer de allmänna råden, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.

Andra vågen är här


Han konstaterade  att den andra vågen har lett till en högre dödlighet. I våras avled ungefär en tredjedel av de som smittades i den kommunala omsorgen, nu i den andra vågen avlider ungefär hälften av dem som smittas.

– Därför vill vi avråda från besök i våra boenden. Vi kommer inte att tveka om att besluta om besöksförbud, vi står just nu precis på gränsen till att hamna i den åtgärden, säger Paul Håkansson.

Regeringen har i veckan fattat ett beslut som gäller från och med lördag 21 november. Detta beslut ger kommunerna möjlighet att införa lokala besöksförbud.

Svårt för näringslivet

Under de tre veckor som gått har Linköpingsborna i stor utsträckning stannat hemma vilket lett till att många näringsidkare i Linköping just nu har det svårt.

– En stor del av vårt näringsliv lider något oerhört, många kämpar för sin överlevnad och vi gör nu vad vi kan för att underlätta för det lokala näringslivet. Det handlar inte bara om deras överlevnad, vi riskerar en ödelagd innerstad, säger Niklas Borg.

Fri parkering och utomhusförsäljning


För att underlätta har Linköpings kommun bland annat beslutat om avgiftsfri korttidsparkering på vissa gator. Kommunen arbetar nu med att ta fram platser för den avgiftsfria korttidsparkeringen. Arbetet handlar till exempel om att göra skyltar. Kommunen återkommer med besked om var platserna kommer att finnas, och under vilka datum de kommer att vara tillgängliga. Det finns alltså inga sådana platser i skrivande stund.

Linköpings kommun har också gjort det lättare för butikerna att ha försäljning utomhus.

– Linköpingsborna kommer att handla mat och julklappar och min uppmaning till alla är att handla lokalt, det finns möjligheter att handla på ett säkert sätt. Jag vill samtidigt tacka alla Linköpingsbor för att ni hjälper till att minska smittspridningen. De flesta gör rätt, men till er som ännu inte förstått vill jag säga; nu är det dags för skärpning, det är vårt beteende nu som avgör hur många som ska behöva bli svårt sjuka eller behöva dö av den här pandemin, säger Niklas Borg.

För de kommunala verksamheter som stängde för tre veckor sedan gäller fortsatt stängning. Dock har Linköpings stadsbibliotek öppet för in- och utlåning via nätet, det går sedan att hämta lånade böcker i entrén.

För skolans del väntas ett beslut under nästa vecka som gör det möjligt att bedriva fjärr- och distansundervisning. Tanken är då att delar av undervisningen sker på distans. Till nästa termin har Linköpings kommun som mål att hyra extra lokaler för att kunna bedriva undervisning utan trängsel.

Se hela pressträffen här:

RELATERADE ARTIKLAR

Snart är det dags att välja gymnasieskola och en viktig del i detta är...
I år är det hundra år sedan vi fick allmän och lika rösträtt i...
Stadsdelen Berga växte fram på 1950-talet och har fortsatt att växa och frodas sedan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,031FöljareGilla
64FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
3.5 ° C
4 °
3 °
75 %
4.6kmh
82 %
lör
3 °
sön
1 °
mån
-1 °
tis
-2 °
ons
-2 °