2.1 C
Linköping
tisdag, januari 31, 2023

Skolan fortsatt öppen trots pandemi

Trots den pågående pandemin så är förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Linköpings kommun öppna som vanligt eleverna men med anpassningar till de rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger.

I fredags fattade Linköpings kommun beslut om att stänga några av de verksamheter som inte är lagstyrda, till exempel konsthall och bibliotek, för att på så sätt minska smittspridningen. Däremot ska för- grund- och gymnasieskola fortsätta att bedrivas eftersom det är samhällsviktiga verksamheter som behöver prioriteras.

– Skolan är högt prioriterad och ska ges goda möjligheter att bedrivas även fortsättningsvis. Att andra kommunala verksamheter nu begränsas är för att vi totalt sett ska kunna minska antalet sociala kontakter, säger Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör i Linköpings kommun, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Skolan smittar inte

Folkhälsomyndigheten har också kartlagt att skolorna hittills inte varit drivande när det gäller smittspridning. De barn som smittats har i de flesta fall drabbats mycket lindrigt, det betyder också att de för smittan vidare i lägre utsträckning än vuxna. Inte heller har personal i skolan drabbats mer av covid-19 än någon annan yrkesgrupp. Detta är slutsatser som Folkhälsomyndigheten kommit fram till under de åtta månader som pandemin pågått.

– Jag förstår att det kan finnas oro och funderingar på om det går att efterleva de rekommendationer som finns. Men våra skolor följer de rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger oss. säger Anders Jolby.

Viktigt med skola

Folkhälsomyndigheten skriver bland annat “Grundskolan och övriga obligatoriska skolformer är viktiga för barn och ungas hälsa. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan barns och ungas behov, och rätt till utbildning och de smittskyddsåtgärder som vidtas.”

– Vi har ett uppdrag att hålla vår verksamhet igång och är förberedda för att bedriva den i annan form, till exempelvis på distans om det skulle krävas. Beslut om distansundervisning tas i så fall antingen efter en rekommendation utfärdad av Folkhälsomyndigheten eller i dialog med smittskyddsenheten på Region Östergötland, säger Anders Jolby till sist.

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
2.1 ° C
2.2 °
1.7 °
60 %
8.2kmh
1 %
tis
2 °
ons
3 °
tor
1 °
fre
-1 °
lör
-4 °