9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Corona: Driftstörning ger längre väntetider på provsvar

Region Östergötland har problem med en av de maskiner som används för att analysera covid-19-prover, meddelar regionen på onsdagen. Detta innebär att väntetiden för provsvar kan bli längre de närmaste dagarna.

Under dom senaste veckorna har trycket på provtagning för covid-19 ökat kraftigt i länet. De senaste veckorna har analyskapaciteten varit ungefär 5.000 prover i veckan, men efterfrågan är större.

– Vi beklagar detta och arbetar för att problemet ska lösas så att vi åter kommer upp i full kapacitet på vårt labb, säger Rickard Lundin, som representerar särskild sjukvårdsledning på regional nivå.

Vänta två dygn
Den som har symtom uppmanas att avvakta i två dygn för att se hur symtomen utvecklar sig innan man bokar tid för provtagning.

– Det allra viktigaste rådet till den som har symtom är att stanna hemma och undvika kontakt med andra än dem man delar hushåll med tills man är symtomfri och i ytterligare två dygn, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg.

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °