-0.2 C
Linköping
tisdag, december 1, 2020

Politikerförtroende ifrågasatt

LkpgNews artikel om den Novus undersökning kring politikerförtroende som vi beställde väckte både positiva och negativa reaktioner. I undersökningen framkom det att Michael Cocozza är den politiker som Linköpingsborna har störst förtroende för. Svaren förvånar lite grann eftersom flera av de politiker som har “större makt” än Cocozza, i och med sina kommunalrådsposter, hamnar längre ned på förtroende skalan.

De positiva kommentarerna tackar vi för. Några läsare ifrågasatte urvalsmetoderna för undersökningen. Dessa åsikter tål att begrundas och utvecklas i tidningens praktik framöver.

En läsare har invänt att endast politiker från sju partier av kommunfullmäktiges åtta är utvalda som svarsalternativ. Ytterligare en synpunkt som kan påtalas är att i urvalet blandas så kallade gruppledare med tre politiker som inte är gruppledare. Resultatet av det urvalet visade sig vara intressant eftersom vare sig Elias Aguirre eller Cocozza är gruppledare i sina partier, men de hamnar ändå högt upp på listan.

Det finns andra svarsresultat i förtroendemätningen som är både intressanta och oroväckande. Största andelen av svar avges i kategorin varken stort eller lite förtroende. Tre politiker får över 60 procent i varken eller liten-gruppen. Lägger vi till kategorin “Vet ej” så blir svarsresultatet sammanlagt omkring 80 procent. I ärligheten ska nämnas att alla politiker får höga procenttal i samma kategorier.

Om opinionsmätningen har fångat Linköpingsbornas uppfattning om kommunpolitiker i någon del så bör resultatet vara en anledning till att reagera. Det blir uppenbart att kommunpolitiker i allmänhet är okända eftersom så många inte har någon uppfattning alls om förtroendet för dem.

Några övriga självklara utgångspunkter; En opinionsundersökning speglar inte verkligheten, men kan i bästa fall ge en del kunskap om vad de utvalda svarande tycker om frågorna. En opinionsundersökning kan dessutom skapa en konstruktiv debatt och förändra åsikter. Resultatet av undersökningen speglar de svarandes aktuella åsikter utifrån urval och frågeställningars konstruktion.

Ovanstående utgångspunkter är inte något främmande för LkpgNews. I nyhetsförmedling finns det publicistiska regler som måste iakttas. Därför är det viktigt för tidningen att följa upp och förklara för våra läsare, inte minst de som har haft invändningar mot urvalsmetoderna.

Vi återkommer snart med fler intressanta resultat i vår Novus undersökning.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:43 fick polisen fick samtal från en bilägare som hade parkerat sin bil...
Under söndagens eftermiddag skedde en massiv polisinsats på Väpnargatan i Skäggetorp. På den aktuella...
Polis larmades till Tröskaregatan i Linköping under lördagen med anledning av ett rån. Okända...

FÖLJ LKPG.NEWS

2,908FöljareGilla
62FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.2 ° C
0 °
-0.6 °
98 %
1.5kmh
100 %
tis
2 °
ons
2 °
tor
2 °
fre
5 °
lör
6 °