-0.2 C
Linköping
tisdag, december 1, 2020

Se upp för nättjuven

Lönedag och pengar på kontot för de flesta av oss. Kanske tänker du att nätshoppa lite men se upp då bedragarna alltid lurar runt hörnet.

Idag handlar allt fler online och på både nationella som internationella webbsajter. Att nätshoppa är smidigt men inte alltid helt säkert. När du nätshoppar och väljer att betala med ditt bankkort så kan dina kortuppgifter sparas. En nätbutik med brister i dess säkerhetssystem är ett enkelt mål för hackare att hacka och komma åt dina sparade kortuppgifter, för att sedan lägga ut/sälja kortuppgifterna. Det finns nämligen ett brott som går under benämngen Card not present-bedrägerier och förkortas med CNP-bedrägerier. Med CNP menas att man handlar online med enbart sina kortuppgifter.

Kortbedrägeri

CNP-bedrägeri kallas även för kortbedrägeri och delas i två delar. Kortbedrägeri med ett fysiskt bankkort, innebär att någon olovligen tar ditt bankkort och använder det. Kortbedrägeri utan fysiskt kort, innebär att någon kommer över dina kortuppgifter, men du har det fysiska kortet fortfarande i din plånbok.

Lavinartad ökning

Under september 2020 har kortbedrägerier utan fysiskt kort stått för hela 82 procent av de totala kortbedrägerierna.

Anmälda CNP-bedrägerier utan fysiskt kort ökade mellan åren 2011-2017 med hela 269 procent i Sverige, från cirka 20 000 anmälningar till 80 000 anmälningar. Utvecklingen gällande denna typ av bedrägeribrott är oroväckande även i resten av Europa.
Under 2018 anmäldes 105 000 CNP-bedrägerier, vilket innebär att 210 miljoner kronor försvann från svenskarnas bankkonton.

Vilka är förövarna och vilka blir drabbade och hur förebygger man?

Förövarna kan befinna sig precis var som helst i världen. 75 procent av CNP-bedrägerier äger rum utanför Sveriges gränser. Vem som helst kan bli drabbad av denna typ av bedrägeri.

• Dataskyddsförordningen, GDPR, från EU ställer högre krav på att företagen skyddar känsliga uppgifter så som bankkortuppgifter.
• EU-direktiv om stark kundautentisering, detta genom en ny betaltjänstlag (PSD2) som reglerar elektroniska betalningar inom EU. Ett exempel på stark kundautentisering är de webbföretag som använder 3D Secure.
• Banker möjliggör att kunden kan välja att låsa sitt bankkort för onlineköp och låsa upp bankortet vid eventuellt onlineköp.

Vad göra?

• Vid onlineköp, förvissa dig om att webbsidan är seriös och tillhör ett seriöst företag.
• Handlar du online på en webbsida för första gången, gör en koll på webbsidan. Sök efter omdömen och varningar som andra personer har skrivit om just den aktuella webbsidan.
• Stäng ditt bankkort för internet- och utlandsbetalningar. Hör av dig till din bank om du inte vet tillvägagångssättet.
• Undvik att använda ditt bankkort eller att logga in på din internetbank via appen/eller bankens hemsida då du är uppkopplad till ett öppet nätverk eller via osäkra trådlösa nätverk.
• Spara inte dina kortuppgifter på nätbutiker.
• Ha en begränsad summa på ditt betalkort som du använder vid onlineköp.
• Ett bra alternativ för säkrare onlinehandel är att du skaffar ett separat bankkort som du enbart använder vid onlinehandel.

Läs mer här:

Föregående artikelVårdslöshet på E4
Nästa artikelCyklist och bilist i krock

RELATERADE ARTIKLAR

Polis larmades, under fredagens eftermiddag, till centrala Linköping med anledning av ett åldringsbrott. En man...
 Personal i en mataffär i Johannelund upptäckte, strax efter klockan 08.00 på onsdagens morgon,...
Idag börjar 16 nya poliser arbeta i  Östergötland. Totalt blir det 56 nya poliser...

FÖLJ LKPG.NEWS

2,908FöljareGilla
62FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.2 ° C
0 °
-0.6 °
98 %
1.5kmh
100 %
tis
2 °
ons
2 °
tor
2 °
fre
5 °
lör
6 °