I morgon börjar rättegången mot Daniel Nyqvist – detta vet vi om den gåtfulle dubbelmördaren

Henry Jansén, Britt Louise Viklund och Jan Staaf höll i pressträffen om dubbelmordet. Foto: Jerry Prütz

I morgon, tisdag 15 september, börjar så äntligen rättegången mot dubbelmördaren Daniel Nyqvist som redan erkänt att det var han som mördade en pojke och en kvinna för drygt 16 år sedan. 

Det har varit stort intresse för den utredningen som påstås vara den största, efter utredningen av Palmemordet, som någonsin bedrivits i Sverige. Gåtan om vem som mördade den då 56-åriga Anna-Lena Svensson och den då 8-åriga Mohamed Ammouri samt varför kanske äntligen får sin upplösning. Eller vart fall så kommer Daniel Nyqvist med en förklaring.

Mycket om vad som skedde den där oktoberdagen för nästan exakt sexton år sedan, har framkommit i förhör.

Bilder i huvudet

Hur han en längre tid haft bilder av hur han mördade två personer, hur han satte sig på bussen från Sturefors där han bodde med sina båda föräldrar, och åkt in till centrala Linköping. Att han gått uppför Drottninggatan i Linköping i riktning mot US i jakt på lämpliga offer. Han ville ha någon som inte såg stor och stark ut. Hur han rört sig i riktning mot Åsgatan, där han gått i en skola som ligger nära, så han hade viss lokalkännedom.

Hur han först stött på den lille pojken och fullständigt överöst honom med knivhugg, hur han sedan gjort detsamma med Anna-Lena Svensson, som kommit till den lille pojkens undsättning.

Tvådde sina händer

Efter de båda morden har han gått ner till centrala Linköping, gått in på McDonalds och tvättat händerna för att sedan ta bussen hem igen. Därefter blev han tyst och har inte, vad man vet, yttrat ett knyst om vad han gjort och upplevt. Fram till nu.

I morgon tisdag börjar alltså rättegången mot Daniel Nyqvist som enligt sin advokat sägs vara “lättad” över att äntligen fått berätta om vad som hände på Åsgatan för sextor år sedan.

Inga vänner

Om han berättat för sina, numera avlidna, föräldrar får vi nog aldrig veta. Kanske har hans bror anat eller vetat om vad Daniel haft för sig, men i nuläget vet vi inte. Han hade få, eller inte ens, enstaka vänner eller sociala kontakter. Han verkar vara en ensam person som få lagt märke till. Han har även en diagnos som kan ha bidragit till att han inte yttrat något om att han är skyldig till ett dubbelmord.

Rätten har även att ta ställning till det skadestånd på närmare tre miljoner kronor som de anhöriga till Mohamed Ammouri. De anhöriga till Anna-Lena Svensson ställer inga har inga skadeståndsanspråk.

Daniel Nyqvist självmedicinerade med folköl