9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Konstig festival intar Linköping – fasader blir till konstverk

Mellan den 28 september och 11 oktober intar gatukonstfestivalen Artscape form Linköping. Det blir stora målningar på tio olika husfasader i staden.

Husfasaderna som kommer att förses med konstverk finns fördelade på sex stycken fastigheter i centrala Linköping och två i Skäggetorp och i Berga.

– Tio nya muralmålningar är ett otroligt fint tillskott till konststaden Linköping. Dessa nya konstverk kommer att ge Linköpingsborna någonting att vara stolta över, och ge kommande besökare en god anledning till att besöka Linköping, säger Lars-Ove Östensson, konsthallschef på Passagen, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Sprida konsten

Artscape har valt väggar tillsammans med kommunen och fastighetsägare med en grundtanke om att sprida konsten på olika områden i Linköping.

– Vi är själva inte från området så därför har det varit viktigt att ta hjälp från aktörer i Linköping för att få projektet så lokalt förankrat som möjligt. Vi vet däremot vad konstnärerna söker i en vägg och kan se det från deras ögon. Det tillsammans med att vi letar efter platser som är iögonfallande och lättillgängliga för besökarna bestämmer var konstverken till slut hamnar, säger Tor Hedendahl och Daniel Wakeham, Artscapes grundare och konstnärliga ledare.

Konst var det här

Konstverken kommer att målas på tio platser i Linköping: Göran dyks gata 2, Prästbolsgatan 21, Götgatan 19, Snickaregatan 5a, parkeringshuset Baggen, Vasavägen 13, Klostergatan 39 och Skäggetorp centrum 14. Även Skäggetorpshallen och Berga idrottshall kommer att få konstverk.

Lejonfastigheters idrottshallar, Berga idrottshall och Skäggetorpshallen, kommer även att få ett konstverk på sin fasad.

Vilka konstnärer som kommer att medverka presenteras i ett senare skede.

Linköpings kommuns medverkan finansieras av Kultur- och fritidsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Sankt Kors, Stångåstaden, Lejonfastigheter samt Event Group.

 

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Mord som kan liknas vid rena avrättningar, skott mot förskola och ett område i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °