-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Så blir årets studentfirande

Nu står det klart att det blir ett studentfirande även i år och under rådande pandemi men då med fokus på  hänsyn och visad omtanke för varandra.

– Vi vill ge alla våra studenter ett fint avslut på gymnasiestudierna. Studenterna är verkligen värda att bli firade och hyllade efter alla år av studier. Det kommer att bli ett omtänksamt utspring i år, utformat utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer, säger Åsa Ridne, avdelningschef på Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Utspritt utspring

Utspringet kommer att anordnas klassvis och spridas ut under flera dagar. Två anhöriga per elev får delta vid utspringet. Att arrangera ett alternativt studentfirande bygger på att alla respekterar det omtänksamma avståndet till varandra.

Varje skola tar nu utifrån sina förutsättningar fram en detaljerad planering. Detta för att skapa förutsättningar för ett luftigt utspring. Genom ett tidschema där en klass i taget får springa ut undviks större folksamlingar. Skolorna kommer sedan att presentera upplägget för utspring och tider på sin hemsida.

Max två anhöriga

Utifrån dagens rekommendationer är det inte möjligt med ett traditionsenligt studentfirande där släkt och vänner tar emot sin student på, eller i närheten av skolområdet. Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer kvarstår.

Ingen flakåkning

Flakåkning är inte tillåtet i år. Folkhälsomyndigheten har tidigare avrått från det och den 15 maj införde Transportstyrelsen tillfälliga regler som tar bort möjligheten att genomföra flakåkning.

Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen beslutade i mitten av april att årets studentfirande inte går att genomföra på ett traditionsenligt sätt.

– Det har framkommit många bra och kloka idéer. På alla våra gymnasieskolor har skolledning och elevrådsrepresentanter tillsammans arbetat hårt med planering av studenten, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi vill passa på att tacka alla elever och vårdnadshavare för ert engagemang inför studenten 2020. Tillsammans ser vi till att det blir en minnesvärd dag, säger Åsa Ridne.

2000 studenter

Totalt är det cirka 2000 elever som tar studenten i Linköping i år, varav cirka 1300 elever går i en kommunal gymnasieskola.

Här finner du mera om årets studentfirande:

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °