16.7 C
Linköping
fredag, maj 14, 2021

Annorlunda studentfirade i coronatider

I och med de begränsningar som finns för större folksamlingar kommer det inte bli något traditionellt studentfirade med utspring och flakåkning genom city i år. Detta enligt ett pressmeddelande från Linköpings kommun.

– Självklart vill vi att våra studenter ska bli firade och hyllade för deras år i skolan. Hur varje skola kan utforma det är något vi kommer att ha en dialog med eleverna omkring, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasieskolan, i samma pressutskick.

– Vi är ledsna över att behöva ta ett sådant här beslut eftersom vi tycker att sluta gymnasiet är viktigt att fira. Men jag hoppas att ni förstår att situationen i Sverige och världen är allvarlig när det gäller den pågående pandemin. Ingen vill medverka till ökad smittspridning som skulle kunna påverka dig eller din familj. Vi behöver hjälpas åt att ta det ansvaret, säger Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör i Linköpings kommun.

Elevernas betyg kommer att delas ut i samband med skolavslutningen med anpassade ceremoniella inslag. Ett högtidligt och fint avslut ihop med sina klasskamrater och de lärare man haft under studietiden. Varje skola får nu i uppdrag att planera detta med Folkhälsomyndighetens rekommendationer som grund.

I grundskolans verksamhet har undervisningen pågått som vanligt. Sommaravslutningarna kommer att anpassas av samma anledning som på gymnasiet. Kommunen är inte beredd att ta risken att bidra till ökad smittspridning med ansamling av både elever och andra under skolavslutningsdagen.

Grundskolans avslutning annorlunda

– Även inom grundskolan kommer skolavslutningen att bli annorlunda i år. Vårdnadshavare kommer inte kunna delta på avslutningarna och vi kommer undvika stora skolsamlingar, berättar Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan.

Rektorerna på varje skola planerar och ansvarar för hur skolavslutningen ska ske på respektive grundskola.

RELATERADE ARTIKLAR

Nu när våren snart går in till att bli försommar är det hårt tryck...
Nu går Region Östergötland vidare och erbjuder vaccination för personer i riskgrupper i åldern...
Smittspridningen är fortfarande mycket stor i Östergötland och för sjukvården är läget allvarligt. För att...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,247FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
16.7 ° C
18.6 °
14.8 °
52 %
3.6kmh
75 %
tor
15 °
fre
17 °
lör
14 °
sön
13 °
mån
16 °