23.2 C
Linköping
torsdag, maj 13, 2021

Stor ökning av falska sedlar

Anmälningarna om falska sedlar i polisregion Öst har mångdubblats jämfört med helåren 2016-2019, skriver polisen i ett pressmeddelande på fredagen.

De de falska sedlarna som har kommit in till polisen är uteslutande 500-kronorssedlar och har framförallt använts vid köp av begagnade varor när köpare och säljare har mötts. Sedlarna har också använts vid köp i restauranger och livsmedelsbutiker.

– Vi har aldrig fått in så mycket ärenden kring falska sedlar som nu. I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar och vet helt enkelt inte hur en äkta sedel ska se ut eller kännas, säger Michael Johansson, nationellt forensiskt centrum.

Som privatperson kan det vara läge att vara extra vaksam på eventuellt förfalskade sedlar, särskilt om man säljer begagnade varor mot kontant betalning. Om man misstänker att sedeln eller sedlarna är falska ska man inte ta emot pengarna och skyndsamt göra en polisanmälan.

Att betala med falska sedlar är ett bedrägeribrott som formellt heter olovlig befattning med falska pengar och kan ge ett fängelsestraff i upp till två år.

På Riksbankens hemsida kan du läsa mer om falska sedlar och hur du upptäcker dem.

RELATERADE ARTIKLAR

Under torsdagens eftermiddag och strax efter klockan 17.00 inträffade ett åldringsbrott i Mjölby....
Polisen larmades, under tisdagskvällen, till en bostad i Bestorp, Linköping, med anledning av ett...
De senaste dagarnas töväder har gjort isarna i länet mer förrädiska. Mildare väder i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,247FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
23.2 ° C
23.8 °
20.8 °
42 %
6.7kmh
0 %
tor
22 °
fre
17 °
lör
14 °
sön
13 °
mån
16 °