18.6 C
Linköping
tisdag, juli 23, 2024

Folktandvården begränsar sin verksamhet till akuta behandlingar

Med anledning av coronapandemin har Folktandvården beslutat att endast utföra akuta behandlingar och vård som inte kan anstå. Det skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande på torsdagen.

Beslutet gäller Folktandvårdens verksamhet och har fattats för att spara resurser till sjukvården i form av skyddsutrustning och lokaler i arbetet med corona.

– Det innebär att vi endast kommer att utföra akuta behandlingar och vård som inte kan anstå. Du som har ett annat besök inbokat kommer att få information om att ditt besök avbokas, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör.

Bakgrunden till beslutet är att coronaepidemin har lett till ett ökat behov av skyddsutrustning och lokaler inom sjukvården. Den särskilda sjukvårdsledningen på regional nivå har beslutat att fokus ska läggas på akut vård och vård som inte kan anstå.
­

– I det läget känns det inte ansvarsfullt av oss att använda regionens resurser till vård som inte är strikt nödvändigt, säger Anna Carin Dahlgren.

Folktandvården ser också en ökad sjukfrånvaro bland sina egna medarbetare. Den 25 mars låg frånvaron på 19 procent vilket är betydligt högre än normalt. Dagens beslut gör det möjligt att mobilisera den personal som är på plats för att kunna utföra akut och nödvändig tandvård av hög kvalitet på ett begränsat antal kliniker. Medarbetare som inte är sjuka kommer att vara på plats på jobbet som vanligt.

– De kan bli anvisade till att arbeta på en annan klinik, till exempel en av våra jourkliniker, eller så kommer de att planera för en återstart av verksamheten när den här krisen är över. Vi arbetar med våra flöden och processer för att öka vår effektivitet, och det här är faktiskt ett tillfälle att ställa om och optimera verksamheten, säger Anna Carin Dahlgren.

Till patienter som nu får sina besök avbokade vill tandvårdsdirektören skicka ett lugnande budskap.
­

– Om din tid blir avbokad betyder det att din situation är stabil nog för att vården ska skjutas upp. Du kommer att få en ny tid när coronakrisen har blåst över, och du kan känna dig trygg med att tandvårdspersonalen prioriterar dig rätt utifrån din nuvarande munhälsa.

Beslutet ska vara verkställt den 6 april 2020 och gäller till den 30 juni 2020.

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.6 ° C
19.7 °
18.2 °
72 %
4.6kmh
75 %
tis
23 °
ons
18 °
tor
21 °
fre
24 °
lör
23 °