13.6 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Nya åtgärder för att stoppa smittspridningen

Företagen har drabbats oerhört hårt av Covid19 effekterna. Regeringen har satt in ett flertal ekonomiska stödpaket för att försöka hantera den pågående recessionen. Folkhälsomyndigheten har å sin sida bestämt om olika förbud och råd för att förhindra smittspridningen i samhället.

Den senaste åtgärden som införs är nu att Folkhälsomyndigheten förbjuder all servering av mat på restauranger förutom bordsservering. Skälet till åtgärden är att slippa trängsel och närhet i restaurangerna.

Restaurangnäringen är säkerligen en av de branscher som drabbats hårdast näst efter rese-och turistbranschen.

Kommunala åtgärder

Till följd av spridningen av coronaviruset har flera näringar i Linköping drabbats hårt. Många verksamheter vittnar om kraftigt minskade intäkter och en oro för vad detta kan komma att medföra.

Linköpings kommun har redan tidigare naturligtvis följt regeringens beslut och därför har man ändrat på en del kommunala föreskrifter för att underlätta för verksamheterna.

En del verksamheter som drabbats hårdast sysselsätter hundratals personer och nedgången är dramatisk i hela kommunen. Många har redan varslats från sina jobb och allt tyder på att det kan bli betydligt värre. Kommunledningen ser att det krävs kraftfulla åtgärder för att undvika konkurser och stora uppsägningar.

– Med detta stödpaket så bidrar kommunen med en del. Vi hoppas nu att fler berörda, såsom fastighetsägare, också ser över vad de kan bidra med för att underlätta i denna svåra stund. Vår gemensamma strävan är att Linköping ska fortsätta vara en levande och attraktiv kommun, även efter att detta är över, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd med sektorsansvar för samhällsbyggnad och får medhåll av Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Kommunen har en god ekonomi som tillåter att vi skjuter på dessa inbetalningar och bidrar med ett andrum för de som just nu har det tufft. Viktigt att poängtera är också att det som nu föreslås är sådant som ryms inom kommunens ansvarsområde, för många av de övriga näringarna som har det tufft är det primärt statliga åtgärder som måste till.

Kommunen har satt dessa riktade krisinsatser;

Uppskov ges för kommunala tillsynsavgifter, uppskov ges för kommunala tillståndsavgifter, Tillsyn vid verksamheter kommer nu att ske efter behov. Kommunen kommer också att se över uteserveringstillstånd och vid behov justera dessa. Man ser också över möjligheterna att korta betaltiden till kommunens leverantörer för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.

Endast bordsservering tillåts

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
13.6 ° C
14.2 °
12.5 °
94 %
0.5kmh
20 %
ons
22 °
tor
20 °
fre
21 °
lör
24 °
sön
16 °