7.1 C
Linköping
torsdag, april 15, 2021

Regeringen slopar karensdagen

På onsdagen höll regeringen, Centerpartiet och Liberalerna pressträff om en extra ändringsbudget med anledning av coronaviruset.

Där berättade finansminister Magdalena Andersson att från och med idag så slopas karensdagen. I första skedet gäller det i en och en halv månad och åtgärden hoppas kunna minska smittspridningen och därmed belastningen på vården. Beroende på hur coronaläget utvecklar sig så kan beslutet förlängas.

– Alla som har symptom ska begränsa sina social kontakter för att inte smitta andra. Även om man har lindriga symptom, säger Magdalena Andersson. Det gäller både i arbetslivet och privatlivet.

Staten kommer att kompensera kommuner och regioner för extraordinära sjukvårdsåtgärder som är kopplade till coronaviruset. Det handlar till exempel om kostnader för extra bemanning, övertid, extra laboratorieanalyser och materiel. Pengarna kommer kommuner och regioner att kunna söka i efterhand.

Det är viktigt att man är hemma om man är sjuk, berättar Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister. Det är viktigt att alla tar ett eget ansvar för att begränsa smittspridningen.

Regeringen kommer också att skjuta till 500 miljoner kronor till smittbärarpenningen. Smittbärarpenning, som redan finns, kan man ansöka om från Försäkringskassan när man inte kan arbeta på grund av att man är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.

Risknivån för spridning av coronavirus höjs

RELATERADE ARTIKLAR

Två tredjedelar av alla invånare i Östergötland som är över 70 år har redan...
Region Östergötland, Linköpings och Norrköpings kommuner gör gemensam sak och går nu ut...
Allmänheten har allt svårare att följa de rekommendationer som finns för att minska smittsprinigen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,208FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
7.1 ° C
8 °
6.1 °
45 %
3.1kmh
40 %
tor
7 °
fre
11 °
lör
13 °
sön
12 °
mån
15 °