2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Bostadsinbrotten har minskat i Östergötland

Antalet anmälda inbrott har minskat med 5 procent i region Öst. 

Antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige minskade med 3 procent under 2019, enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. I region Öst minskade antalet anmälda bostadsinbrott under samma period med 5 procent, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Störst minskning hittar man i polisområde Jönköping där antalet anmälda bostadsinbrott minskat med 25 procent från 2018 till 2019. Även i Östergötland hittar vi en minskning, med 3 procent mot 2018.

Södermanland går mot strömmen för 2019, där har anmälningarna i stället ökat med närmare 12 procent. Jämför man över en treårsperiod, mellan 2017 och 2019, kan man dock se att villainbrotten minskat även i Södermanland, då med 8 procent.
Statistiken innefattar både fullbordade och försök till stöld genom inbrott i villor, radhus, lägenheter, fritidshus, källare samt vindsförråd.

Så skyddar du dej mot inbrott 

Det finns mycket man själv kan göra för att förebygga bostadsinbrott. Man bör försöka göra det så svårt som möjligt för tjuvar att ta sig in, genom att ha ordentliga lås på dörrar och fönster, bra utomhusbelysning och att låsa fast stegar och andra trädgårdsredskap som kan användas för att ta sig in.

Om man ska resa bort är man särskilt utsatt för att drabbas, be gärna dina grannar att hålla koll på ditt hus, ta hand om din post och klippa gräsmattan/skotta snö. Dessutom är det bra att ha timer på belysning både inomhus och utomhus.

Slå er ihop och samverka

Polisen vill särskilt lyfta fram grannsamverkan som ett effektivt sätt att minska inbrott i bostäder. Genom att boende i ett område går ihop och håller extra uppsikt över varandras bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området, kan man minska antalet bostadsinbrott, men även andra typer av brott som skadegörelse och fordonsstölder.

Enligt en genomgång av internationell forskning som Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort minskar brottsligheten i ett område där man har grannsamverkan med ungefär en fjärdedel.

Fakta:

2017 anmäldes 1284 inbrott, 2018 var det 1248 inbrott som anmäldes till polisen och 2019 hade vi 1210 anmälda inbrott i länet.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 70-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Alla vill väl ha en fungerande livsmedelsproduktion i Sverige och även i vårt eget...
Under de senaste åren har länets naturreservat haft fler besökare än någonsin tidigare. Nu...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °