21.6 C
Linköping
torsdag, juli 29, 2021

Bekräftat fall av coronaviruset i Sverige

En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län har påvisats vara smittad av det nya coronavirus som upptäckts i Kina. Det uppger Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten har utfört ett 20-tal analyser av prover från personer som fått luftvägssymtom efter att ha vistats i det drabbade området i Kina. Ett positivt fall har nu påvisats i Region Jönköpings län.

– Det är inte oväntat med ett eller enstaka fall med tanke på att vi reser mycket och det ingick i våra bedömningar att det skulle kunna hända. Liknande fall har också identifierats i ett flertal andra länder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Det gäller en kvinna som besökt Wuhanområdet i Kina, och som fått symtom i form av hosta, efter att hon anlänt till Sverige. Hon landade i Sverige den 24 januari och var då symtomfri. Kvinnan kontaktade själv vården. Region Jönköpings län har följt de riktlinjer som finns när det gäller misstänkt smitta och kvinnan är för närvarande isolerad på infektionskliniken. Kvinnan fick symtom i form av hosta och hon är inte allvarligt sjuk.

Kvinnan hålls isolerad på infektionskliniken.

Foto: Mattias Landström/Nyhetswebben

– Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Klockan 17 hålls en pressträff i Jönköping där även Folkhälsomyndigheten kommer att delta via länk. Följ presskonferensen här.


Frågor och svar om nytt coronavirus 2019-nCoV

Hur smittar viruset?
I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.

Vilka är symtomen på smitta med det nya viruset?
Luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Hur sjuk blir man av det nya coronaviruset?
De allra flesta som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Kunskapen om viruset utvecklas hela tiden.

Hur lång inkubationstid har coronaviruset, alltså hur lång tid tar det från det att man blivit smittad tills sjukdom bryter ut?
Inkubationstiden är mellan 2-14 dagar innan sjukdom bryter ut.

Vilken behandling ges till den som smittats?
Det finns inget specifikt läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen. Behandlingen är, som vid andra luftvägsinfektioner, inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.

Finns det vaccin mot det nya viruset?
Nej. Inget vaccin finns.

Vad kan jag göra för att undvika smitta?
En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Kan viruset smitta till människa via föremål som post och paket?
Kunskap från liknande tidigare utbrott visar att denna typ av virus smittar från sjuka människor och inte genom paket och postförsändelser.

Skyddar munskydd?
Ett munskydd skiljer sig från ett andningsskydd, som används inom exempelvis hälso- och sjukvården. Munskyddet skyddar inte mot smitta. En allmänt förebyggande åtgärd är att undvika att röra vid ansiktet eller ögonen samt att undvika kontakt med sjuka människor.
Den som hostar och nyser i armvecket och som håller god handhygien vid sjukdom skyddar andra från smitta.

Hur går det att förhindra att 2019-nCoV sprids?
Insatser som smittspårning, information till allmänheten och isolering av sjuka kan förhindra smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikelFlera inbrott under natten
Nästa artikelMisshandel i Skäggetorp

RELATERADE ARTIKLAR

Den rekordväxande modeflugan elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Framförande av...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 65-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Nu kan personer som är över 65 år välja om de vill få Astras...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
21.6 ° C
24.4 °
17.2 °
51 %
6.2kmh
20 %
tor
20 °
fre
18 °
lör
21 °
sön
19 °
mån
15 °