16.7 C
Linköping
fredag, maj 14, 2021

Länsstyrelsen stoppar bostadsbyggande i Ryd

Linköpings kommun vill bygga 200 studentbostäder i ett område som påverkas av flygbuller från Malmens flygplats. Nu har Länsstyrelsen Östergötland beslutat att upphäva den planen.

Den aktuella platsen ligger inom ett område som påverkas av flygbuller från Malmens flygplats, vilket gjorde att Försvarsmakten inte accepterade planen. Försvarsmakten har sedan länge pekat ut området som riksintresse eftersom fler bostäder inom bullerzonen riskerar att försvåra flygplatsens långsiktiga nyttjande.

Riksintressen mot kommunintressen

Det är Länsstyrelsen som upphäver beslutet och inte Försvarsmakten själv som överklagar beslutet, beror på att Länsstyrelsen samordnar statliga intressen och riksintressen.

– Prövningen gäller vilken bullerpåverkan från flyget som ska motivera att staten säger nej till nya bostäder för att skydda flygplatsens framtida nyttjande. Det har funnits svårigheter med att fastställa vilka bullerstörningar som är acceptabla eftersom olika regler gäller vid militära och civila flygplatser. Oavsett tolkningarna av bullerfrågan har vi, i det här fallet, kommit fram till att riksintresset väger tyngre, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Inte färdigdiskuterat

Kommunen kommer naturligtvis att överklaga beslutet till regeringen, som avgör frågan eftersom det rör en försvarsangelägenhet.

Länsstyrelsen Östergötland, som har i uppdrag att samordna och tillvarata statens intressen i plan- och byggfrågor, har tidigare beslutat att den aktuella detaljplanen ska överprövas. Länsstyrelsen förstår kommunens argument till att bygga bostäder i området, men bedömer att Försvarsmaktens intresse väger tyngst och har därmed beslutat att upphäva kommunens antagagandebeslut.

– Vi behöver få besked om hur vi ska förhålla oss till nivåer för flygbuller i vår stadsplanering och det är bra att vi nu kan få detta prövat, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

Detaljplanen för Ostkupan antogs av kommunfullmäktige i början av november. Planens syfte är att göra det möjligt att förtäta med fler bostäder för studenter i Ryd genom att bygga på parkeringen intill nuvarande studentbostäder. Behovet av studentbostäder i Linköping är stort.

– Under samrådes- och granskningsförfarandet av planen har Försvarsmakten lämnat in yttranden om att detaljplanen kan komma att begränsa verksamheten på Malmen på grund av gränsvärden för buller. Vi vill inte på något sätt försvåra för Försvarsmakten, men vi tror inte att detaljplanen kommer att påverka deras framtida verksamhet. Våra bådas intressen går att förena. Men det ska nu bli intressant att se vad en högre instans kommer att säga i frågan, säger Plankontorets chef i Linköpings kommun, Alisa Basic.

RELATERADE ARTIKLAR

Han heter Dan Berg och är lärare, teaterman och poet. Under den just nu...
På måndag kommer Lidl att börja sälja CE-märkta självtester för Covid-19 i sina butiker,...
Polis, räddningstjänst och ambulans beordrades till Aktivitetsparken i Skäggetorp vid 23,30-tiden på onsdagsnatten, med...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,247FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
16.7 ° C
18.6 °
14.8 °
52 %
3.6kmh
75 %
tor
15 °
fre
17 °
lör
14 °
sön
13 °
mån
16 °