0.1 C
Linköping
måndag, april 19, 2021

Se upp för tjuven under julruschen

Julhandeln förväntas att slå rekord i år med en omsättning på närmare 66 miljarder kronor, enligt HUI Research. Det betyder högkonjunktur också för tjuven och hälerimarknaden då stöldbrotten brukar följa konjunktursvängningarna. Inför de sista intensiva köpdagarna tipsar vi nu om hur du klarar dej från att drabbas under shoppingturen.

Se upp för biltjuven – även om stölder ur bilar har minskat kraftigt de senaste åren vill vi ändå uppmärksamma allmänheten om en ny metod för att ta sig in i bilar, där man med en störningssändare slår ut låsfunktionen. Se därför till att bilen går i lås innan du lämnar den och lämna inte julklapparna i bilen obevakade.

Se upp för ficktjuvarna – trängsel på gator och i köpcentrum ökar i julruschen vilket ger utmärkta tillfällen för ficktjuvarna. Var därför extra vaksam och håll uppsikt över din väska och förvara dina värdesaker nära kroppen, helst i dolda fickor.

Se upp för nätbedragaren – allt fler konsumenter väljer att göra sina julklappsinköp via nätet och det väntas bli ett nytt rekord för e-julhandeln i år igen, enligt HUI Research. Bedrägerier och id-kapningar via nätet är den snabbast växande brottsformen i Sverige och ökningen är lavinartad enligt polisen. Att kapa en persons identitet är inte svårt, och problemen som följer för den enskilde efter en identitetskapning är omfattande.

– När du handlar dina julklappar på nätet se till att e-butiken är certifierad innan du genomför betalningen, titta efter symbolen för Trygg e-handel och handlar du av en privatperson är det viktigt att använda säkra betalningsvägar och inte betala förrän du fått varan, säger Lotta Mauritzson, på Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

– Om du handlar dina julklappar på andrahandsmarknaden av privatpersoner skicka aldrig pengar i förväg. Se till att du har varan i handen innan du betalar. Lita på din instinkt – är ett erbjudande för bra för att vara sant, då är det ofta det. – När du handlar via internet, kontrollera att e-butiken är certifierad innan du genomför betalningen, titta efter symbolen för Trygg e-handel. – När du parkerat bilen kontrollera att bilen verkligen går i lås innan du lämnar den. Hörs det att bilen går i lås har du inte blivit utsatt för störningssändare.

Tips i julhandeln

Det du gillar, det gillar tjuven! Lämna inte saker i en obevakad bil – töm bilen själv. – Trängsel och stress ger utmärkta förutsättningar för ficktjuvar. Förvara dina värdesaker nära kroppen och helst i dolda fickor. – Notera spärrnummer för alla dina kort. Du är skyldig att spärra dem omedelbart om du skulle bli bestulen. Abonnerar du på Stöldskyddsföreningens spärrtjänst behöver du bara notera ett enda nummer: 0771 772 772 så får du snabb hjälp med att spärra korten.

Om du reser bort under julhelgerna

 Statusuppdatera inte i sociala medier om att du är bortrest, det signalerar för tjuven att hemmet är tomt en tid. Positioneringstjänsten på mobilen ska vara avaktiverad. – Be någon granne/släkting att ta hand om posten och bor du i hus be granne/släkting även skotta snö.

Ha lås på din brevlåda så att obehöriga inte kan ta din post. – Förvara inte värdeföremål i hemmet om du inte har ett värdeskåp. Många inbrott sker på grund av att tjuvarna vet att det finns exempelvis guld i hemmet och de ofta vet var de ska leta.

Både polis och försäkringsbolag rekommenderar starkt att man ska märka sina ägodelar. Polisen kan vid påträffat gods spåra dem tillbaka till dig som ägare.

Bor du i hus rekommenderas att du installerar utomhusbelysning med rörelsevakt. Om belysningen plötsligt tänds uppmärksammas omgivingen på detta.

 

 

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 02.59 anmälde en person till polisen att han blivit bestulen i sin bostad...
Polisen larmades, under natten till söndag, om eventuell pågående katalysatorstöld på Järdalavägen i Linköping. ...
Polisen fickunder onsdagskvällen, samtal från en äldre man som uppgav att han blivit bestulen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,227FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
0.1 ° C
2 °
-2 °
100 %
1kmh
39 %
mån
15 °
tis
16 °
ons
12 °
tor
5 °
fre
7 °