19.8 C
Linköping
tisdag, juli 27, 2021

Barolo – vinkungen från Italien

Vår krönikör Carmelo Leone, Sommelier samt restaurangchef på Scandic Linköping City, guidar oss via sin kunskap om mat och vin…

… Något av det som gör Italien till ett unikt land är den otroliga variationen mellan, och inom, regioner vad gäller matkultur, men även vinkultur. Stoltheten över regionala produkter är så stor att man helst bara äter och dricker sina egna produkter. De mest internationellt kända vin- och matområdena är Piemonte, Toscana och Veneto, med viner som Chianti, Amarone, Barbaresco. Viner som har gott renommé i hela världen.

Men ett vin som verkligen har tagit sin plats som “kungen” bland alla italienska viner, både i Italien och i hela världen är Barolovinet. Vinet tar namnet från Barolodistriktet som ligger i Piemonte i nordvästra Italien.

Regionen är en av Italiens rikaste när det gäller kultur, historia och landskap. Med sina vackra gamla städer och böljande kullar, långt från det stressiga livet, känns det ibland som att tider har stannat här. Regionen är framför allt känd för sin mat- och vinkultur och här grundades exempelvis “Slow Food” – en organisation som bevarar den traditionella, enkla och kvalitativa regionala mat- och vinkulturen.

I Italien bruka man säga att Barolo är en kung bland vinerna och ett vin för kungarna. Inte bara för att vinet håller en väldigt hög kvalitet, men även för att det var de adliga familjerna som förr i tiden producerade detta vin och naturligtvis harmoniserade sig vinet med maträtterna som serverades på kungliga middagar.

Barolo produceras från Nebbiolodruvan som har fått sitt namn från “nebbia”, vilket betyder “dimma”. Klimatet i Piemonte är kallt på och dimmigt på hösten och vintern, med inte så varma somrar. I det här klimatet har den inhemska druvan hittat sin “terroir”, som har skapat en perfekt harmoni med den regionala maten så som bl.a. den andra “kungen” (eller det svarta guldet); Tartufo d Alba” (Tryffel).

Det är inte helt enkelt att producera viner i kallare klimat. Nebbiolodruvans skal är tunt och ger inte mycket färg till musten, därav den relativt ljusa färgen på vinerna. Många blir överraskade av att vinet kan vara så kraftfullt, trots att vinets färg är tämligen ljust. Vinet, som ungt, är strävt och syrligt. Det är därför det krävs minst 10-15 års lagring innan vinet börja hitta sin elegans och balans. Det finns väldigt många producenter av Barolo, ett av mina favoriter är Barolo Cascina Ferrero från “Tenuta Carretta”. Tenuta Carretta ligger i södra Piemonte, i Piobesi d’Alba, i Roero-området. Det är en vingård rik på historia, ett av de mest historiska italienska företagen. Vinet har en intensiv doft av röda och mörka bär, kakao, fat och kryddor.

Kraftfull, smakrik, komplex med karaktär av mörka bär, fat, kryddor och kakao. Mjuka eleganta tanniner. Vinet har lagrats i minst 36 månader, varav minst 24 månader i ekfat och 9 månader på flaska.

Min rekommendation är att njuta av Barolo med en risotto “ai funghi porcini” (risotto med karl johansvamp), mustiga köttgrytor, eller “Brasato al barolo” (Barolobrässerad stek). Öppna gärna flaskan en timme innan för att ge “kungen” möjlighet att luftas igen efter många år i flaskan.

Salute – Carmelo Leone

 

RELATERADE ARTIKLAR

Lugn polisnatt

Polisen har hanterat ett 65-tal rutinärenden. Ingen har gripits, tre har omhändertagits för berusning/ordningsstörning...
Nu förstärker Linköping FC truppen ytterligare med en ny spelare till truppen. De4nna gång...
Polisen har under natten hittills hanterat ett 90-tal rutinärenden. Tre har gripits för brott,...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
19.8 ° C
20.2 °
18.1 °
85 %
2.1kmh
90 %
tis
22 °
ons
25 °
tor
25 °
fre
18 °
lör
20 °