11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Minnesord – Bo Thalberg

 

Bo föddes i Linköping, Munkgärdet, den 8 januari 1938. Redan som 11 åring började han arbeta som mjölkbud och att sälja hemmagjorda pappersänglar. Pengarna han förtjänade på den tiden gömde han på ett säkert ställe, nämligen i en cykelslang i skyddsrummet.

Familjen flyttade senare till Helsingborg och sedermera till Malmö.

Bo jobbade i Malmö som filialchef på leksaksavdelningen i klassiska varuhuset Epa. Efter en flytt hem till Linköping 1973 jobbade han på intensiv- och neurologavdelningarna vid universitetssjukhuset Linköping.

Bo var i sin ungdom oerhört aktiv inom idrotten, företrädesvis ishockey, bandy och fotboll. Han blev till och med uttagen som andramålvakt i landslaget i fotboll men en skada stoppade den debuten. Bo var även ett välkänt ansikte på dansbanorna runt om i Sverige och han har vunnit otaliga mästerskap i dansens fem olika grenar.

Bo Thalberg vigde huvuddelen av sitt liv åt konsten men även musik, dans och idrott fyllde hans liv med innehåll. Bo började teckna men gick sedan över till tusch och olja. Han var också känd för sitt originella träsnideri med motiv som ibland hämtades från Inkariket.

Bo älskade som barn Stångån och dess möjligheter. Kompisgänget hittade alltid på en hel del upptåg som förnöjde Linköpingsborna. Promenaderna längs med Stångåns stränder med rollator och kolpennor inspirerade honom till fortsatta konstnärliga verk under sina sista levnadsår.

Bo tillhörde tredje ledet i familjens konstnärliga tradition. Hans far, Birger, och hans farfar, Gottfrid var personer som genom sina konstnärskap inspirerade Bo. Den Thalbergska konsten lever nu vidare i fjärde ledet genom sonen Niclas Thalberg som fullföljer den konstnärliga familjeådran.

Gravsättningen ägde rum den 26 november i Centrala Griftegårdarna där Bo Thalberg har lagts till sin sista vila i familjegraven. Det är med sorg och djup saknad som familj och vänner har tagit farväl av konstnären och levnadskonstnären Bo Thalberg. Närmast sörjande är Niclas och Ann.G. Thalberg.

RELATERADE ARTIKLAR

Under kvällen greps en person som misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot...
I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °