21.6 C
Linköping
tisdag, juli 27, 2021

Miljoner till vården i Östergötland

Region Östergötland klarar kraven på att korta kötiderna i vården och får därmed ta del av den statliga moroten: “Kömiljarden”.

Årets överenskommelse “En ny och uppdaterad kömiljard” tecknades mellan SKL och regeringen i juni 2019. Den omfattar totalt 1,61 miljarder kronor. För att kunna ta del av stödet behöver regionerna visa på att de minskat väntetiderna i den specialiserade vården från hösten 2018 till hösten 2019.

– Det är oerhört viktigt att vi har en hög tillgänglighet till vården. Därför är det glädjande att utvecklingen gått åt rätt håll, även om det fortfarande finns mycket kvar att göra, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i ett pressmeddelande.

Under hösten har Region Östergötland arbetat intensivt för att förbättra tillgängligheten till både besök och behandling. För andra månaden får regionen ta del av de statliga medlen inom den så kallade kömiljarden. I september fick 74 procent av patienterna tid för nybesök inom 60 dagar. I oktober hade motsvarande siffra förbättrats till 80 procent inom 60 dagar.

Region Östergötland förbättrar tillgängligheten till besök med 3,2 procentenheter jämfört med oktober 2018, vilket innebär att man får vara med och dela på ytterligare 20 procent av medlen för nybesök. Fördelningen av kömiljarden baseras på mätningar under tre månader.

Efter november månads mätning blir det klart hur stor Region Östergötlands totala del av kakan blir.

Missar målet

När det gäller väntande till behandling klarar Region Östergötland inte kraven, även om resultatet för oktober har förbättrats sedan mätningen efter september. I oktober var det 63 procent som hade fått tid för operation inom 60 dagar, att jämföra med 56 procent i september.

Kaisa Karro är glad över den förbättrade tillgänglighet till hälso- och sjukvården i Östergötland. Foto: Tommy Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

Lugn polisnatt

Polisen har hanterat ett 65-tal rutinärenden. Ingen har gripits, tre har omhändertagits för berusning/ordningsstörning...
Nu förstärker Linköping FC truppen ytterligare med en ny spelare till truppen. De4nna gång...
Polisen har under natten hittills hanterat ett 90-tal rutinärenden. Tre har gripits för brott,...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
21.6 ° C
23.5 °
18.6 °
82 %
3.6kmh
90 %
tis
22 °
ons
25 °
tor
25 °
fre
18 °
lör
20 °