19.8 C
Linköping
torsdag, juli 29, 2021

Region Östergötland i topp

I dag publicerade Sveriges kommuner och landsting (SKL) för sjätte året sina ”Öppna jämförelser för miljöarbetet i regionerna”. I den jämförelsen ligger Region Östergötland ligger i topp med att använda fossilfria drivmedel i kollektivtrafiken.

Regionen har även minskat förskrivningen av antibiotika, men måste bli bättre på avfallsåtervinning, allt detta enligt SKLs jämförelser av miljöarbetet i landets regioner.

Biogasbussarna ger resultat

Region Östergötland har allra bäst resultat när det gäller andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken som ligger på 97,7 procent. Siffrorna i rapporten gäller 2018 och i det här området ingår även Östgötatrafikens båttrafik som hade en ökad dieselåtgång det året.

– All kollektivtrafik är helt fossilfri sedan i juni i år. Det är glädjande, säger miljöpartisten och regionrådet Agneta Niklasson i en presskommentar och fortsätter.

– Det är positivt att SKL gör Öppna jämförelser. Det ger oss möjlighet att se styrkor och svagheter liksom att förbättra oss och samverka med andra regioner. Vi har hälsa som vårt huvuduppdrag och då är det självklart att arbeta proaktivt med miljö och klimat.

Minska på engångs material

Ett område där Region Östergötland har förbättringspotential är avfallsåtervinning. Idag har regionen mycket brännbart avfall, vilket är mycket engångsmaterial som används i vården och som har stor klimatpåverkan.

– Här kommer vi att förbättra oss när vi arbetar med delmålen för ökad klimathänsyn i klimatfärdplanen för 2020–2025 som nu ska fastställas av regionfullmäktige. Vi jobbar med många fler områden än just de som mäts i Öppna jämförelser. Totalt sett har regionen ett väl fungerade miljöarbete som vi ska bygga vidare på, säger Agneta Niklasson.

RELATERADE ARTIKLAR

Den rekordväxande modeflugan elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Framförande av...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 65-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Nu kan personer som är över 65 år välja om de vill få Astras...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
19.8 ° C
20.3 °
18.1 °
59 %
5.1kmh
20 %
tor
18 °
fre
21 °
lör
20 °
sön
19 °
mån
20 °