18.9 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Region Östergötland i topp

I dag publicerade Sveriges kommuner och landsting (SKL) för sjätte året sina ”Öppna jämförelser för miljöarbetet i regionerna”. I den jämförelsen ligger Region Östergötland ligger i topp med att använda fossilfria drivmedel i kollektivtrafiken.

Regionen har även minskat förskrivningen av antibiotika, men måste bli bättre på avfallsåtervinning, allt detta enligt SKLs jämförelser av miljöarbetet i landets regioner.

Biogasbussarna ger resultat

Region Östergötland har allra bäst resultat när det gäller andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken som ligger på 97,7 procent. Siffrorna i rapporten gäller 2018 och i det här området ingår även Östgötatrafikens båttrafik som hade en ökad dieselåtgång det året.

– All kollektivtrafik är helt fossilfri sedan i juni i år. Det är glädjande, säger miljöpartisten och regionrådet Agneta Niklasson i en presskommentar och fortsätter.

– Det är positivt att SKL gör Öppna jämförelser. Det ger oss möjlighet att se styrkor och svagheter liksom att förbättra oss och samverka med andra regioner. Vi har hälsa som vårt huvuduppdrag och då är det självklart att arbeta proaktivt med miljö och klimat.

Minska på engångs material

Ett område där Region Östergötland har förbättringspotential är avfallsåtervinning. Idag har regionen mycket brännbart avfall, vilket är mycket engångsmaterial som används i vården och som har stor klimatpåverkan.

– Här kommer vi att förbättra oss när vi arbetar med delmålen för ökad klimathänsyn i klimatfärdplanen för 2020–2025 som nu ska fastställas av regionfullmäktige. Vi jobbar med många fler områden än just de som mäts i Öppna jämförelser. Totalt sett har regionen ett väl fungerade miljöarbete som vi ska bygga vidare på, säger Agneta Niklasson.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
18.9 ° C
19.8 °
18.2 °
78 %
4.6kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °