21.6 C
Linköping
torsdag, juli 29, 2021

Ta fram en koldioxidbudget

Miljöpartiets motion om att kommunen ska inrätta en koldioxidbudget antogs nyligen av kommunstyrelsen. Motionens syfte är att tydliggöra vad som krävs för att nå kommunens klimatmål.

Flera kommuner i Sverige, till exempel Uppsala, Järfälla och Västerås, har i samarbete med Uppsala universitet tagit fram kommunala koldioxidbudgetar.

Bidrar till att nå FN:s Tvågradersmål

Koldioxidbudgeten ska komplettera och konkretisera Linköpings kommuns mål att bli koldioxidneutralt till 2025, men visar även vägen efter det årtalet. Kommunen kommer under hösten 2019 att ta fram en koldioxidbudget i samarbete med Uppsala universitet.

– Vi vet att vi har en bra bit kvar innan vi når målet att vara koldioxidneutrala. Utsläppen måste sjunka snabbare och fram till nu har det varit svårt att få en bra överblick över vilka områden som är viktigast att arbeta med för att få mest utsläppsminskning per krona, säger Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet i Linköping och författare till motionen och fortsätter.

Koldioxidbudget ska omfatta hela kommunens geografiska yta och kartlägger vilka områden som är mest väsentliga för kommunen att arbeta med och inom vilket område som mest resurser ger bästa vinning och resultat.

RELATERADE ARTIKLAR

Den rekordväxande modeflugan elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Framförande av...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 65-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Nu kan personer som är över 65 år välja om de vill få Astras...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
21.6 ° C
24.4 °
17.2 °
51 %
6.2kmh
20 %
tor
20 °
fre
18 °
lör
21 °
sön
19 °
mån
15 °