0.1 C
Linköping
måndag, april 19, 2021

Ökade kostnader för Linköpings kommun

Regeringen fattar beslut i november om ändringar i det kommunala skatteutjämningssystemet. Förslaget till utjämning innebär att Linköping får betydligt större utgifter än vad kommunen haft tidigare.

Förslaget innebär att de blir mindre pengar att fördela på de kommunala verksamheterna under förutsättning att man inte vill höja kommunalskatten. Syftet med utjämningssystemet är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och regioner i landet för att alla invånare ska kunna erbjudas likvärdig offentlig service, oberoende av invånarnas inkomster. I kostnadsutjämningen tas det hänsyn till att behovet av kommunal verksamhet är olika i olika kommuner. Utjämningen tar även hänsyn till kostnaden för att ge en viss service till kommuninvånarna varierar.

– Att Linköpings skattebetalare ska betala nästan 500 miljoner kronor om året in till kostnadsutjämningen är inte rimligt. Det är lika mycket som en av våra normalstora nämnder har i årlig budget. Många mindre kommuner framförallt i glesbygd har det tufft, men det är staten som behöver gå in och stötta dem istället för att straffa välskötta tillväxtkommuner som Linköping, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Om riksdagen klubbar igenom regeringens förslag till skatteutjämningssystem börjar ändringarna gälla från och med år 2020. Strukturbidrag och införandebidrag betalas ut till vissa kommuner och regioner som kompensation för större förändringar i utjämningssystemet.
– Kostnadsutjämningen fullt införd ger Linköping ökade kostnader med 171 miljoner kronor per budgetår. Det motsvarar ungefär 50 öres skattehöjning, säger Peder Brandt, ekonomidirektör på Linköpings kommun.

RELATERADE ARTIKLAR

Vid 12.30-tiden på lördagen körde en bil in i flera stillastående alternativt, parkerade bilar...
Det börjar klarna lite om vad som kan ha utlöst torsdagens brutala mord i...
Under kommande vecka kan den som är nyfiken på vad man har för sig...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,227FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
0.1 ° C
2 °
-2 °
100 %
1kmh
39 %
mån
15 °
tis
16 °
ons
12 °
tor
5 °
fre
7 °