19.8 C
Linköping
torsdag, juli 29, 2021

Hela Östergötland övar totalförsvar

Den femte november går startskottet för den första totalförsvarsövningen i Sverige på över 30 år, Totalförsvarsövning 2020. Länsstyrelsen, länets kommuner, polisen och Region Östergötland deltar för att tillsammans stärka förmågan att försvara Sverige och varandra.

Totalförsvarsövning 2020 är ett viktigt steg i det gemensamma långsiktiga arbetet för att utveckla totalförsvaret och stärka vår motståndskraft.

Länsstyrelsen leder den civila delen av totalförsvaret i länet och kommer under övningen att testa förmågan att prioritera resurser och fördela förnödenheter under krigsfara och krig. Övningen är en temperaturmätare på hur långt samhället har kommit i den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Den kommer att ge kunskap och bidra till att ringa in utvecklingsområden för det fortsatta arbetet.

– Det är bra och viktigt för oss alla att Totalförsvarsövning 2020 drar igång. Övningen ger oss möjlighet att ytterligare utveckla det samarbete som krävs mellan civila krafter och det militära försvaret för att vi ska stå emot olika sorters angrepp. Jag ser fram emot att få starta övningen i vårt län. Övning ger färdighet, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande.

Deltagandet i övningen är stort och utöver länsstyrelserna deltar landets samtliga 290 kommuner, regioner och andra bevakningsansvariga myndigheter. Totalt deltar runt 400 aktörer.

– Efter att ha legat i träda i över 15 år återstår det mycket arbete för att bygga upp det civila försvaret så att det är rustat vid höjd beredskap. Men vi har kommit en bra bit på vägen i Östergötland och har en god samverkan mellan länets offentliga aktörer. Nu när vi går in i totalförsvarsövningen tar vi ytterligare steg i arbetet, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

RELATERADE ARTIKLAR

Den rekordväxande modeflugan elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Framförande av...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 65-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Nu kan personer som är över 65 år välja om de vill få Astras...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
19.8 ° C
20.3 °
18.1 °
59 %
5.1kmh
20 %
tor
18 °
fre
21 °
lör
20 °
sön
19 °
mån
20 °