19.7 C
Linköping
måndag, juni 21, 2021

18 miljoner till fler LSS – boenden

Linköping har länge haft problem med att kunna erbjuda boende till personer med rätt till bistånd enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Att bygga nya boenden tar lång tid och därför måste kommunen tänka nytt kring skapande av nya boendeplatser med särskild service.

En översyn just nu av samtliga lokaler/boenden i kommunen, gjord av Social- och omsorgsförvaltningen.

I och med denna översyn kommer en utbyggnad av 29 platser att kunna genomföras under 2020. En utbyggnad som kommer att innebära en årskostnad på 18 miljoner kronor för drift, verksamhet och lokaler. Behoven kommer dock fortsatt att öka i takt med befolkningsökningen varför omprioriteringar måste göras inom alla områden för att klara av finansieringen.

– Det är orimligt att kommunen inte kan möta behoven hos denna utsatta grupp. Därför måste köerna till boende för personer med funktionsnedsättning samt boende till socialpsykiatrin minskas och lagens krav på maximal väntetid ska uppfyllas. Vi behöver göra allt vi kan för att få fram fler platser fort, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Vallastaden kommer att få fem nya LSS.bonden, Foto: Tommy Pettersson
I Vallastaden skapas det fem nya LSS-platser. Foto: Tommy Pettersson

Förutom de 29 platser som kommer nästa år finns det förutsättningar för ytterligare cirka 130 bostäder under perioden 2020–2029 vilket skulle innebära en möjlig utbyggnad med cirka 170 platser totalt under åren 2019–2029.

Vallastaden får 5 LSS-platser, Violen 6 platser, Ekhult 6 platser, Rydsvägen 2 platser och  Adamstorpsvägen 10 platser.

RELATERADE ARTIKLAR

Vid 15.30-tiden larmades polisen om bostadsinbrott i Linghem. Flera patruller skickades till platsen för att...
Under måndagen meddelade Göta hovrätt sin dom i Esmeraldafallet. Hovrätten skärper straffet och dömer...
Vid 13.20-tiden på söndagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en singelolycka på Stjärnorpsvägen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,291FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
19.7 ° C
20.2 °
17.5 °
91 %
2.1kmh
90 %
mån
20 °
tis
24 °
ons
23 °
tor
24 °
fre
27 °