19.7 C
Linköping
måndag, juni 21, 2021

Fredspristagare besökte högisoleringsenhet

Under måndagen besökte Denis Mukwege, Nobels fredspristagare, Universitetssjukhuset i Linköping för att bilda sig en uppfattning om hur patienter med svårt smittsamma sjukdomar tas om hand på Sveriges hittills enda högisoleringsenhet.

Vid besöket på Universitetssjukhusets högisoleringsenhet fick Mukwege en guidad tur med David Ekqvist, specialistläkare på infektionskliniken på US.

– Den Ebolaepidemi som pågår nu i Kongo-Kinshasa är den största sedan utbrottet 2014-2016. Vi måste absolut vara rustade, säger David Ekqvist i ett pressmeddelande.

Dennis Mukwege fick, tillsammans med den yazidiska människorättskämpen Nadia Murad, Nobels fredspris 2108.

Mukwege arbetar som chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra Kongo och han är väl känd för sitt arbete med att hjälpa våldtagna kvinnor. Över 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld fått vård på Panzisjukhuset. Panzisjukhuset grundades 1999 av gynekologen Denis Mukwege med stöd från PMU, ((Pingstkyrkans Utvecklingssamarbete),  Läkarmissionen och Sida i syfte att bedriva kvalificerad mödrahälsovård. Sjukhuset ägs idag av Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale.

Nu har Mukwege planer på att höja beredskapen att hantera patienter med ebola och andra smittsamma sjukdomar i södra Kivuprovinsen i Kongo för att kunna möta ebolaepidemin och ta emot smittbärande patienter.


Fakta
Högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping är en del av infektionskliniken och består av tre specialbyggda vårdrum, som på kort varsel kan omvandlas till en kliniskt isolerad miljö för extremt smittsamma patienter.

Källa: Region Östergötland

 

RELATERADE ARTIKLAR

Vid 15.30-tiden larmades polisen om bostadsinbrott i Linghem. Flera patruller skickades till platsen för att...
Under måndagen meddelade Göta hovrätt sin dom i Esmeraldafallet. Hovrätten skärper straffet och dömer...
Vid 13.20-tiden på söndagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en singelolycka på Stjärnorpsvägen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,291FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
19.7 ° C
20.2 °
17.5 °
91 %
2.1kmh
90 %
mån
20 °
tis
24 °
ons
23 °
tor
24 °
fre
27 °