En dag för fred i Cupolen

Välgörenhetskonsert i Cupolen ikväll med fredspristagaren 2018 Dennis Mukwege . Foto: Tommy Pettersson

Fredspristagaren 2018, Doktor Denis Mukwege, besöker idag Linköping på sin resa genom Sverige.

Dennis Mukwege fick, tillsammans med den yazidiska människorättskämpen Nadia Murad, Nobels fredspris 2108.

Mukwege arbetar som chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra Kongo och han är väl känd för sitt arbete med att hjälpa våldtagna kvinnor. Över 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld fått vård på Panzisjukhuset.

Dennis Mukwege kommer först att besöka Bjärka Säby slott för att sedan, klockan 19 00 tala i Cupolen under en välgörenhetskonsert. Det är Maf (Mission Aviation Fellowship), Läkarmissionen och PMU (Pingstkyrkans Utvecklingssamarbete) som är arrangörer av välgörenhetsarrangemanget ”One Day of Peace”. Förutom tal av Dennis Mukwege kommer kören Wox Deo, Maria Gustin Bergström och Sions brassorkester att uppträda under kvällen.

Panzisjukhuset grundades 1999 av gynekologen Denis Mukwege med stöd från PMU, Läkarmissionen och Sida i syfte att bedriva kvalificerad mödrahälsovård. Sjukhuset ägs idag av Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale.